U Rijeci se danas spajaju dobra hrana i vrhunska vina. Održava se 26. vinsko-gastronomska konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca. Najbolje od svoje ponude predstavljaju proizvođači hrane i vinari, a prilika je to i za nove poslovne suradnje.
Nakon Zadra, Splita i Zagreba vrhunska vina i gastronomske delicije kušale su se i u Rijeci.
Sljubljivala se vina s mesnim, ali i morskim delicijama - sve s ciljem prezentacije onog najboljeg s naše enogastronomske scene.
- Okupilo se 40-tak proizvođača raznih delicija od vina, sira, pršuta jer želimo ih sve ujediniti s našim turizmom i ugostiteljima jer smatramo da je to naš adut i ono što imamo za ponuditi našem turistu i gostima koji dolaze, govori organizator događanja Dantes Begić.
Jer dobra hrana, baš kao i vino govori sve jezika svijeta, a najlakše ju je pričati upravo kroz turizam.
- Mi smo još uvijek egzotika u svijetu jer smo izuzetno raznoliki, ali ja bih kao sommelier ipak volio da ipak više budemo fokusirani na pojedine regije i njihovu prezentaciju, ističe sommelier Mario Meštrović.
A Hrvatska, primjerice, ima više od 300 vinara. Neki od njih posvetili su se očuvanju autohtonih kapljica vina - poput belice.
- Radi se o mješavini malvazija, verdić, divjak, jarbola i brajkovac - autohtone sorte, znači sorte koje obitavaju samo na ovom kvarnerskom podneblju i to ovo vino čini jedinstvenim, pojašnjava vinar Dejan Rubeša.
Uz vinare i pivare, proizvođače rakije u Rijeci su se okupili i proizvođači hrane. Pa tako neizostavna delicija na stolovima gurmana - i tartufi.
- Tartufi uglavnom završe na zapadnim tržištima, EU i Americi jer oni imaju bolju platežnu moć, nažalost Hrvatska još uvijek nema praksu za svježi tartuf, većinom se samo koriste proizvodi, ističe vlasnik obrta za trgovinu tartufima Dražen Bartulić.
A hrvatska enogastronomija je bogata raznolikim proizvodima, samo ju treba znati dobro plasirati na tržište - jedna je od poruka okupljenih proizvođača.