07:05 / 09.06.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Policijska akcija: 'Smanji brzinu i guštaj u litu'

Preventivna akcija policije

Preventivna akcija policije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splitska policija predstavila je novu preventivnu akciju "Smanji brzinu i guštaj u litu". S dolaskom turističke sezone povećan je broj vozila na cestama, pa se apelira na pojačan oprez i strpljenje. 


Gotovo 90 vozača vozilo je - pijano, 190 - prebrzo. To su brojke od prošloga vikenda. 

- Cestu ne možete mijenjati preko noći, vozilo ne mijenjate preko noći. Ono što možete napraviti preko noći, zaista, to je vlastito ponašanje, naglašava Siniša Mihanović, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU SD.

Posebno oprezan u Splitsko-dalmatinskoj županiji treba biti ljeti. Na cestama je sve više stranaca. 

- Ipak su ljudi tu, čačkaju po navigaciji, trude se naći gdje im je apartman i nije im lako. Zamislite da ste vi u stranoj zemlji. Budite strpljivi s njima, govori Joško Stella, direktor Turističke zajednice SDŽ.

A i policija će biti aktivnija; u sklopu nove akcije pojačano će kontrolirati faktore rizika. 

- Zašto je policija na terenu, skuplja li novac za proračun? O čemu se tu radi? Ne. Policija je na terenu da bismo svi skupa bili sigurniji, naglašava Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske.

U suradnji s prometnim stručnjacima i vještacima održat će se i niz edukacija za vozače motocikala. Od početka godine poginulo ih je šestero; u istom razdoblju lani- nijedan.  

- Stalno moramo napominjati da smo mi motoristi visokorizična skupina. Apeliramo stalno na sigurnost i na nošenje zaštitne opreme, govori Željan Rakela, motociklist i putopisac.

Policija apelira na vozače da ne piju alkohol, ne razgovaraju na mobitel, da se vežu pojasom, uspore i - guštaju u ljetu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!