Smotra svatovskih zaprega u Belom Manastiru

13.09.2022.

19:17

Autor: Vesna Ljubo/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Smotra svatovskih zaprega

Smotra svatovskih zaprega

Foto: HTV / HRT

U sklopu manifestacije "Jesen u Baranji" u Belom je Manastiru održana 12. po redu smotra svatovskih zaprega. Već tradicionalno, smotru je organizirala Konjogojska udruga Baranje, osnovana prije 18 godina. Bogato ukrašene svatovske zaprege nekad su se u Slavoniji i Baranji mogle puno češće susretati no danas samo na susretima koje organiziraju zaljubljenici u konje. 

U Belome Manastiru okupilo se 15 zaprega i 20-ak jahača. Sve ih veže ljubav prema konjima i tradiciji.

- Znači očuvanje tradicije, ljubav prema konjima, prema konjičkom sportu, prema tradicijama, prema starinama. Eto, kola su stara negdje preko 70 i više godina i onda volimo da se to pokaže, da ljudi vide što mi imamo ne samo u Slavoniji i Baranji, već i diljem Lijepe naše, rekao je Ivan Gajšek, predsjednik konjogojske Udruge "Baranja".

- Ne bi bili ovdje da nam ne znači tradicija, prijatelji, druženja i naravno ,održavanje naše tradicije, govori Stanko Majerić, Bistrinci, član konjogojske Udruge "Baranja".

Svatovske zaprege ponajprije predstavljaju kraj iz kojeg dolaze. Svaka je na svoj način lijepa, a okititi je šlingerajem, peškirima, jastucima i cvijećem nije lako. 

- To je posao 3 dana spremanja i 3 dana raspremanja, naglašava Josip Kiš iz Darde.

U zapregama je i ove godine bilo mnogo mladih i djece, što raduje, jer se vidi da se tradicija i ljubav prema konjima nastavlja. 

- Nije teško, to je ljubav. Sve traje jedno 2-3 sata dok se konji urede, dok se okupaju, dok se okite kola, to naravno snaše rade. Mi pripremamo konje i stvarno je to ljubav neopisiva, govori Dario Koprivec iz Popovca.

Svečano uređenim svatovskim zapregama provozali su se središtem Beloga Manastira kako bi svima pokazali ljepotu i tradiciju koju ponosno čuvaju i otimaju od zaborava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!