Splićani na udaru smrada s Karepovca

16:29 / 17.05.2022.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Bura odnijela plastične vrećice s Karepovca

Bura odnijela plastične vrećice s Karepovca

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nema sumnje da se neugodni mirisi oko Karepovca šire zbog visokih temperatura, ali i zbog specifične ruže vjetrova na toj mikrolokaciji. Građani apeliraju na Čistoću da svježi otpad češće prekrivaju zemljom, ali i da što prije počne druga faza sanacije. 

Čim temperature porastu - neugodni mirisi s Karepovca "razmile" se po prvim kućama, i šire.

- To je stara priča, ali mi smo tu na prvim crtama i mi to najbolje znamo. Mi osjećamo to i u grlu i u nosu, imamo senzore za to već, kaže Ivan Marušić

- Kad padne sumrak, to je ajme majko. Uđe u sobe taj smrad navečer, cijelu noć je ajme spavati. To je stvarno, stvarno nepodnošljivo, ističe Žarko Kojundžić

U Čistoći tvrde da su svi relevantni plinovi, pa tako i merkaptani - u granicama dopuštenoga. No mjere su jedno, a osjet mirisa drugo, pogotovo djeci.  

- Tu se srušio dječak, igrali su se i povratio je, srušio se od tih plinova, vjerojatno ih je vjetar donio na mah, dodaje Ivan Marušić. 

I novi direktor Čistoće kaže kako su naleti vrlo neugodnog mirisa - mogući.

- Ako u datom trenutku nismo pokrili otpad, što mi činimo u kontinuitetu, velim da je moguće. Naravno da ćemo mi dat sve od sebe da taj miris bude što manje intenzivan i da naši sugrađani ugodnije i bolje žive u okolici Karepovca, govori direktor Čistoće d.o.o. Split Ivica Karoglan

Dva su načina da se problem riješi - svježe dovezeni otpad mora se češće posipati zemljom, a onaj u utrobi odlagališta- otplinuti. Građevinska dozvola za drugu fazu sanacije Karepovca, takozvane fumare, izdana je prije pet dana.

- Predlažem da se uhvate toga i da rade, da druga faza počne, da to rasplinjavanje krene i da jednom živimo kao ljudi jer suživot s ovim - ne ide, dodaje Marušić. 

- Povjerenica grada Splita gospođa Veža bi trebala to potpisati, koliko ja imam informacije, dakle tvrtka koja je dobila putem natječaja posao se uvodi u rad, dodaje Karoglan.

To bi moglo biti vrlo brzo, ali ako stručnjaci odluče - nastavak sanacije ipak bi se mogao odgoditi za jesen - jer postoji mogućnost da se ponovi scenarij iz prvih tjedana sanacije, s kraja 2017., kada od smrada s Karepovca nije mogao disati cijeli Split. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!