U pustolovinu jedrilicama otisnuli se mladi iz šest dječjih domova

05.05.2023.

07:11

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/HRT/A.S.

"Snaga valova"

"Snaga valova"

Foto: Dnevnik / HRT

Već petu godinu Zaklada "Hrvatska za djecu", mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji žive u dječjim domovima diljem zemlje vodi na jedrenje. Iz Splita, gdje je počela njihova velika pustolovina, ispratila ih je i ekipa HTV-a.

Neki prvi put u životu vide more. Jedrio do sad nije nitko. Petnaestogodišnja Lana prvi se put popela na brod.

Malo me strah, ali opet sam dosta uzbuđena. Meni su morali pomagati da uđem jer sam se bojala malo, rekla je Lana Lađarevć

Strah će ostati na kopnu, a za to će se, uz odgajatelje koji plove s njima, pobrinuti i skiperi-volonteri.

- Nisam nikad do sada jedrila, ali očekujem da ću naučiti dosta novih stvari i upoznati dosta novih ljudi i tako, dodala je Elena Šašković. 

- Djeca su čudne biljke, oni uče jako brzo, upiju, svake godine nam dođu, prvi put su na brodu, brzo shvate kako brod funkcionira, kako se brod ponaša i na kraju uživaju, objasnio je Jurko Anzulović, skiper. 

Uživaju i prije ukrcaja, nije se bilo lako izboriti za mjesto u kabini. Morska se pustolovina trebala zaslužiti.

- Neke stvari se ne podrazumijevaju, a ovo je jedna od takvih stvari, tako da nam je to bila zgodna motivacija za uspjeh u školi i za ponašanje, kazala je Snježana Uzelac, odgojiteljica.

Djeca su najčešće iz kontinentalnog dijela

Na sedam je jedrilica 36 djece iz šest domova.

- Djeca su najčešće iz kontinentalnog dijela Hrvatske zato što nam je nekako cilj da djeca sa sjevera da dožive more i Dalmaciju, ali uvijek i Maestral, djeca iz Splita su nam tu, kao domaćini uvijek sudjeluju, rekao je Antonio Frinčić, Zaklada Hrvatska za djecu.

Pred njima su tri uzbudljiva dana. Jedrenje, druženje, sport, kultura, povijest, sve to spaja projekt "Snaga valova".

- To meni puno znači, zato što uvijek naučim nešto novo o nekim stvarima i to, kazao je Mihael Dugalić. 

Isplovili su uz malo mora, nešto maestrala i puno veselja. Vratit će se malo osunčani, možda i propuhani, no sigurno s uspomenama za cijeli život. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!