Snježana čuva tradicije i jezik ivanečkog kraja

23.04.2023.

07:00

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Sanja Novotny

Sanja Novotny

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svi Zagorci, Međimurci, a i ostali koji se ovog petka žele zaputiti prema Dvorcu u Trakošćanu imaju priliku posjetiti svečano otvorenje prve samostalne izložbe slika ivanečke umjetnice Snježane Novotny.

Cijeli fokus svog rada stavlja na očuvanje tradicije i materinskog jezika svog rodnog kraja pa će uz izložbu predstaviti i svoju prvu zbirku poezije napisane na svom ivanečkom dijalektu.

Sa Snježanom se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Posao u struci sastavljen od brojeva, određenih pravila i procedura ova umjetnica povremeno zamijeni stvaranjem umjetničkih djela:

- Pa zapravo ljubav prema književnosti je u meni oduvijek. U ivanečkoj knjižnici sam uvijek bila 2 puta tjedno, ne znam koliko sam knjiga u djetinjstvu čitala i voljela čitati i onda je ta ljubav prema pisanju krenula postepeno, spontano. Kroz život se onda pojavila i ta ljubav prema bojama, isto tako spontano, ne mogu reći u kojem se to trenutku desilo, ali evo postepeno kroz učenje i razvijanje je zapravo slikanje i prevladalo, kaže Snježana.

U svemu što radi naglasak stavlja na očuvanje tradicije ivanečkog kraja.

- Ja sam rodom Ivančanka, mama mi je prava Zagorka, a tata Slavonac. Odrasla sam u obitelji, četiri sestre smo gdje se stvarno govorio pravi domaći ivanjski, tvrdi. E, sad uvijek je bilo da se doma govori po ivanjski, ali ako ideš već u trgovinu moraš već lepše govoriti da ti se ne bi tko smijal'. Ali ta riječ je ostala uvijek i zapravo što sam starija to me ti korijeni sve više prisjećaju na te lijepe riječi i hoću da ostanu zapamćeni i zabilježeni i za moje sinove i za buduće generacije, dodaje Snježana.

Snježana Novotny

Snježana Novotny

Foto: privatni arhiv / HRT

Njezin trud u očuvanju tradicije uvelike je prepoznat. Snježana želi dokazati koliko je važno biti svjestan svog podrijetla.

- Kada sam dobila Snježaninu zbirku u ruke nekako su me najviše privukle njezine pjesme pisane na materinskom jeziku znači jeziku kojeg mi usvajamo u našoj roditeljskoj kući, to je prvi jezik koji mi poprimamo od svojih roditelja. To je veliko bogatstvo i time se trebamo ponositi, smatra Nadica Kolarić, profesorica hrvatskog jezika u Gospodarskoj školi Varaždin.

Snježanine pjesme uvrštene su u brojne zbornike Hrvatskog zagorja, a sada će njezin rad dobiti novu dimenziju. U Galeriji Dvora Trakošćan upravo traje Snježanina prva samostalna izložba „Pouring duše“, a tom je prigodom predstavljana i istoimene, prve zbirke poezije.

- Na izložbi je biti izloženo 20-ak slika umjetnice Snježane Novotny. Riječ je o apstraktnim slikama koje je umjetnica stvarala tijekom ove i protekle godine. Nastale su kombiniranim tehnikama, a polazište stvaranja je akrilno prelijevanje koje je u kombinaciji sa zlatnim listićima, šljunkom, markerima, sprejevima i bojom, napominje kustosica izložbe Ana Škriljevečki.

Zbirka "Pouring duše"

Zbirka "Pouring duše"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Pouring je tehnika razlijevanja koja je poznata u slikarstvu. Boje su tekuće i zapravo na neki način ja radim najviše u toj tehnici pouring koju nadograđujem onda drugim tehnikama. Pjesme su brutalno iskrene i zato mi je to bio najlogičniji naziv. Opet, s druge strane, baš kad gledam one koje su najiskrenije pjesme i najemotivnije, one su pisane na ivanjskom jer ne mogu to staviti u standard jer razmišljam na ivanjskom, objašnjava Snježana.

Uz svu podršku koju ima te svijest o bogatstvu vlastitog podrijetla, Snježanina zamisao postaje lakša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!