Snježana Prijić-Samaržija je 'žena godine'

20.07.2022.

14:40

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Snježana Prijić-Samaržija, žena godine

Snježana Prijić-Samaržija, žena godine

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

Prije nekoliko dana održao se izbor za Ženu godine u zagrebačkom hotelu Esplanade, a ovogodišnje priznanje odnijela je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

- Puno mi to znači. Nagrada znači prepoznavanje, a kad je to nagrada za ženu godine, onda mi to znači i tim više, kaže Prijić-Samaržija.

Zavrijediti prestižnu titulu svakako nije lako, a potrebno je prije svega voljeti ono što radiš i željeti ispuniti sebe svojim radom. No, najvažnije je, ističe Prijić-Samaržija, puno raditi. Tek je druga rektorica riječkog sveučilišta, a šesta u Hrvatskoj.

- U svijetu, pa ni u Europi i Hrvatskoj, nema puno rektorica, nema puno žena na čelu sveučilišta. Na neki način se čini kao da su sveučilišta još uvijek konzervativne elitističke sredine koje generiraju muškarce kao čelnike. Tim više je važno da riječko sveučilište prvo ima drugu rektoricu – to, naravno, ne ovisi o meni nego o raspoloženju i klimi na riječkom sveučilištu. Izabrali su me senatori. Mi imamo i najviše žena članica u senatu - kaže.

Konkurencija za nagradu bila je velika, pa je pobijediti bio sjajan osjećaj, priznaje.

- Meni je i nominacija već bila kao da sam postala žena godine, prvenstveno zato što su ostale žene također sjajne. Bilo je sjajno biti u njihovom društvu, to su književnice, pravnice, novinarke, žene koje rade sjajan i važan posao, pokušavajući razotkriti stereotipe skrivene i otkrivene u našem društvu i boriti se protiv patrijarhata i konformističkih normi. Biti s tim ženama bilo je kao sam dobila nagradu, a kad sam ju i dobila, bila sam iznenađena i počašćena, zaključuje Prijić-Samaržija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!