21:28 / 18.03.2021.

Autor: Mrin Ćurć/V.K/Dnevnik/IMS/HRT

Socijalne samoposluge gotovo prazne

Socijalna samoposluga

Socijalna samoposluga

Foto: Marin Ćurić / HRT

Godišnje se u Hrvatskoj baci blizu 400 tisuća tona hrane. Od toga 53% iz kućanstava. Velik dio od donatora završi u socijalnim samoposlugama. U osječkoj je sve više korisnika, a donacije su se prorijedile.


Helena i dvije kćeri preživljavaju s dvije tisuće kuna. Po gradu prikuplja plastičnu ambalažu. U red za pomoć koju svaki dan primi 25 osoba, stala je dva sata ranije.

- Da nije ovoga, gladni bi bili, govori Helena Gambrioža, iz Osijeka.

Kao i tisuću drugih osječkih obitelji koje ovise o socijalnoj samoposluzi - među njima djeca, stari, nepokretni.

- Trebamo hranu, odjeću i obuću. Najviše mi je potrebna hrana, rekla je Helena.

Ali hrane nema kao prije. Donacije su se smanjile, nešto preusmjereno na potresom pogođena područja. Osjeti se to i ovdje. Humanitarne udruge upozoravaju kako dio hrane pred istekom roka ponovno završava u prodaji u trgovinama.

- Svatko može otkupiti i pokrenuti biznis, što je nedopustivo i sramno, rekla je Štefica Čučak, predsjednica humanitarne udruge "Rijeka ljubavi".

U Belom Manastiru sustav podjele malo je drugačiji, ustrojen prema bodovnom limitu.

- Robu i higijenske potrepštine mogu dići i uzeti koliko god puta mjesečno im je potrebno, ali do tog određenog iznosa, naglašava Edo Jurić, udruga "Prijatelji sv. Martina", Beli Manastir.

S druge strane, još uvijek je neiskorišteno previše hrane. Najviše se baca voće i povrće. Smanjilo bi se to kada bi se izrađivali normativi u kupnji, pravilno čuvalo, ali i doniralo.

A njih je sve više. Helena s početka priče uvjerena je kako je njezinu stajanju u redu došao kraj.

Kamo sreće da ni redova više ne bude. No, sve dok postoje, siromaštvo se ne može sakrivati, od njega se ne može okretati glavu. Tu je, oko nas. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!