Šokački motivi kao modni detalj

13.02.2021.

07:10

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Šokačka odora

Šokačka odora

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obitelj Maceković iz Đakova, pletačkim se zanatom bavi punih petnaest godina. Posljednjih nekoliko godina odlučili su modernim tehnologijama pospješiti poslovanje i ručnu izradu odjevnih predmeta, a šokačke motive, poznate kao obilježja šokačkih rekli, iskoristili su kao prepoznatljiv modni detalj.

Sa šokačkim motivima na odjeći koju izrađuju, započeli su još 2010. godine. Sve je krenulo iz ljubavi prema tradiciji i obiteljskome nasljeđu.

- Predmeti nisu od valjane vune ali je isti postupak sličan kao kod valjanja. Iako je valjana vuna rađena do sto posto vune, ovdje je miješana, objašnjava Vlatko Maceković, pletački obrt Đakovo.

- Stari ljudi koji najviše i najbolje znaju koja šara kojem području pripada, nisu više s nama i mi gledamo da radimo sve šare da to ostane nezaboravljeno, kaže Dražen Maceković, vlasnik pletačkog obrta Đakovo.

Manje je poznato da su ove šare bile obilježja vojnih odora.

- Vojnici su se po tim obilježjima, šarama prepoznavali tko je iz kojeg kraja ili iz koje pukovnije. Po tome su se raspoznavali, tko su čiji vojnici, otkriva Dražen.

Po ustaljenome redu, sve se izrađuje i funkcionira u obiteljskome pletačkome poslu i proizvodnji odjevnih predmeta.

Iako je jedan dio industrijski, završna dorada se radi ručno, kaže Danijela Vinković, pletački obrt Đakovo.

A kako kaže Slavica Maceković, svi sve rade, a opet svatko ima svoje.

- Mora se sašiti, doraditi, mora se složiti, opeglati. Svi sve radimo, ali ja ostanem na kraju finiširati i spremiti sve, kaže.

Svoje proizvode uglavnom prodaju na sajmovima koji su zbog pandemije izostali. Zato pomažu društvene mreže.

- Velika je potražnja. Najviše idu ženske stvari, ženski kaputi, jakne i to u bojama, kaže Danijela Vinković.

Šare i boje poznate su i izvan Hrvatske, prenoseći priču o pletačkoj obitelji koja je u dugovječnosti šokačkih motiva našla svoju budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!