Sokolarskim klubovima uručene UNESCO-ove povelje

17.11.2022.

Zadnja izmjena 07:01

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

UNESCO-ove povelje sokolarima

UNESCO-ove povelje sokolarima

Foto: HRT / HTV

Sokolarskim klubovima u Hrvatskoj koji njeguju vještinu umijeća sokolarenja, uručene su povelje UNESCO-a u povodu uvrštenja na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U multinacionalnoj nominaciji sudjelovale su 23 zemlje među kojima i Hrvatska. Tako se na starom gradu Dubovcu u Karlovcu okupilo zanimljivo i glasno društvo.

Ptice grabljivice, kao što su jastrebi, sokoli i orlovi – zaštićeni su. Sokolar Vitold Košir pokazao je orlicu Zlaticu i rekao da je ona još relativno mlada, odgojena među ljudima i emotivno vezana za njih.

Sokolarenje je lov treniranom pticom na divljač u prirodi. Postoji tisućama godina, a u bivšoj je državi bilo zabranjeno. Sokolarenje je od vremena kada je bilo u „ilegali”, sada uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

- Za nas kao sokolare to je veliko priznanje, ali isto tako čini mi se i za društvo jer društvo s priznanjem sokolarenja dobiva jednu kvalitetu, kazao je Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra kod Šibenika.

- Sokolarstvo oživljava stare gradove, koristi se u biološkoj zaštiti, rastjerivanja prekobrojnih vrana, golubova itd. U sokolarstvo se uključuje sve više mladih, što znači da djeca mogu od malena imati pticu na ruci, kazao je Viktor Šegrt, predsjednik Hrvatskog sokolarskog kluba. 

Petnaestogodišnji Mihael i trogodišnja jastrebica kokošarka Helga često zajedno odlaze u lov.

Umijeće sokolarenja nije samo naučena vještina lova. To je ljubav prema prirodi, drugim ljudima, prenošenje tradicije, čuvanje baštine. Za sve to su UNESCO-vom poveljom sokolari i nagrađeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!