Kajakom spojio otoke Krk i Hvar

30.04.2023.

18:37

Autor: Odri Ribarović/M.M./More/HRT

Kajakom spojio otoke Krk i Hvar

Kajakom spojio otoke Krk i Hvar

Foto: More / HRT

Na solo kajakašku avanturu od otoka Krka do otoka Hvara dugu 170 nautičkih milja - upustio se inspiriran obiteljskim korjenima. Kakvo je to bilo iskustvo i kako je bilo provesti sedam dana sam na moru, ispričao nam je Nikola iz Malinske.

Kako spojiti mamin i tatin otok dosjetio se 28-godišnji Nikola Kraljić, po vlastitoj "dijagnozi" teški ovisnik o moru, jedrenju i veslanju. Prošloljetnim hrabrim pothvatom, kajakom je spojio otoke Krk i Hvar. A kako je sve počelo? Nakon što su ga u osnovnoj školi jedrenju naučili u Jedriličarskom klubu Malinska, u srednjoj se dogodila - preobrazba.

- U srednjoj školi sam ničim izazvan, dan danas ne znam koji je točno razlog, kupio kajak za morsko kajakarenje. I otad mi je to jedan od najdražih hobija na kojem provedem većinu svog slobodnog vremena pogotovo ljeti, rekao je Nikola. 

U početku su to bile bliže rute, oko Krka i do obližnjega Cresa.

- Puno puta do Beloga - to mi je možda i omiljena destinacija Malinska - Beli. Ali za vrijeme faksa sam se dosta družio s kolegama iz Zadra i bila je u šali neka interna zezancija, mini oklada, da ja nikad neću doći sa kajakom od Krka do Zadra, kaže.

Uspio je i do Zadra, a nakon toga, uslijedio je novi vlastiti izazov - sam u kajaku sve do Hvara!

- Mama mi je porijeklom s otoka Hvara, imam puno rodbine tamo - to je bila logična destinacija, znači spojiti Krk i Hvar. Tatin otok Krk i mamin Hvar, kaže Nikola, dodajući kako su upravo oni bili glavni odgovaratelji od tog čina do zadnjeg dana.

Ali on je ipak krenuo, a roditelji su onda, uz djevojku Helenu bili glavna podrška.

Oboružan hranom, opremom i entuzijazmom otisnuo se iz Malinske i već na početku doživio bliski susret s bjeloglavim supovima na Cresu.

Pitamo li smo ga kakav je to osjećaj biti sam u kajaku u avanturi koja nije igra?

- Osjećaj je stvarno izvanredan, znači imamo predivnu obalu i to se ne mora sto puta ponavljati - to svi znamo, ali na ovaj jedan način gdje ja prolazim s kajakom na pol metra od same obale - ništa mi ne može promaknuti. Tihi način plovidbe - čujem dupine, čujem sve - tako da nisam sam, pogotovo ne ljeti, kaže.

Najdelikatniji dio puta Nikoli je bio od Brača do Hvara, jer u srcu sezone sve vrvi od nautičara. No, kad je stigao do starigradske uvale, znao je, kaže, da je nadomak cilja.

- Bile su, normalno, putem krize, ali zadnji dan pošto sam radio preko 40 kilometara, bilo je dva dana preko 50 kilometara. Zadnji dan mi je ostalo 30-tak kilometara tako da sam taman došao na ručak kod svoje rodbine. Dvije tete imam na Hvaru, pa su me one počastile ručkom, tako da je to bio dobar osjećaj jako, kaže.

Baš kao i podrška prijatelja iz Malinske.

- Mi ga svi prijatelji podupiremo na njegovim avanturama, rekao je Vid Kraljić, trener u JK Malinska i Nikolin prijatelj.

- Nikolu i znam kao pustolova, kao ljubitelja prirode tako da pratim njegove pustolovine i jako sam sretan zbog ovog njegovog pothvata. Nikola je svojim pothvatom pokazao da čovjek stvarno uz minimalne osnovne uvjete može ostvariti ono što zamisli, što zaželi. Naravno uz puno truda, uz jaku glavu što se kaže, istaknuo je Dino Buljat, Nikolin prijatelj.

U društvu je, ipak, sve ljepše, pa je ljubavlju prema kajakarenju, Nikola zarazio i djevojku Helenu.

- U međuvremenu sam nabavio dvosjed, tako da se svi slijedeći planovi uglavnom baziraju na veslanju u dvosjedu, kaže Nikola. 

Ovoga ljeta, njih dvoje će na godišnji odmor kajakom po Kvarneru, a dogodine možda i do Trsta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!