Spašavanje karlovačke žalosne bukve

04.08.2022.

07:00

Autor: Dnevnik/HTV/Tanja Kuturovac/E.P.C.

Spašavanje "žalosne bukve" u Karlovcu

Spašavanje "žalosne bukve" u Karlovcu

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Najčešće posljedice nevremena, jakih vjetrova ili dugotrajnih suša srušena su ili uništena stabla, koja uzrokuju daljnju štetu. Primjer je i golemi kesten koji je u Zagrebu u utorak pao na prolaznicu. U Karlovcu, gradu koji ima katastar s popisom i opisom svakog drveta, vode posebnu brigu o njihovu stanju. U tijeku je spašavanje jednog od najstarijih stabala - žalosne bukve.


Žalosna bukva zaštitni je znak Karlovca. Ispred balkona Glazbene škole stoji već više od 130 godina. Posljednjih 15 godina njezino je deblo dobilo potporanj. Malo je nakrivljena, ali i dalje prekrasna.


- Mogu reći da je to jedino ovakvo stablo u gradu Karlovcu i izuzetno nam je važno, ističe Gordana Purgar, tehnička direktorica karlovačke tvrtke Zelenilo.


Zato su u Zelenilu još zimus počeli s prihranjivanjem korijena stabla. Kada je primijećeno da se i pojedine grane suše, bukva je dobila vrećicu s vodom. 


- U proljeće, kad krene vegatacija, trebali bi vidjeti prve rezultate. A korz dvije godine bi se to onda trebalo značajnije vidjeti. Moram reći da je ovo pilot-projetk. Pokušavamo, ne znači da ćemo uspjeti, kaže. 

Nema boljeg hlada od prirodnoga hlada, pogotovo ispod jednog ovakvog stoljetnog stabla. No, stabla, grmovi, zelenilo općenito, jako su važni za svaki grad i to ne samo zbog hlada.


- Zelenilo, općenito ekološki gledano, smanjuje buku, smanjuje količinu prašine, s jedne strane daje taj osjećaj nekog kvalitetnijeg života, rekao je Marko Ožura, s Odjela lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu.Šetati se kroz zelenilo i u njemu - turistička je atrakcija grada. Ruta od dva i pol kilometra oko Zvijezde oduševljava posjetitelje. 


- Ne trebate vi nijednoj turističkoj grupi pričati priče, dovoljno je da samo prošeću, da dožive, da vide ta lica i zadovoljstvo ljudi prostorom kroz koji prolaze, ponosno će Ksenija Stipičić, turistička vodičica Udruge Bastion.


Stoljetni drvoredi pričaju priče, bude sjećanja, sudionici su života ne samo grada nego i ljudi. Tako i ova žalosna bukva sigurno pamti i mnoge sretne dane. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!