Spašavanje ptica grabljivica

27.12.2022.

12:33

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT/IMS

Spašavanje ptica grabljivica

Spašavanje ptica grabljivica

Foto: HTV / HRT

Kako naoštriti kljun pticama grabljivicama prije povratka u divljinu, kako im nadomjestiti slomljeno pero na krilima... neke su to od vještina koje se svladavaju u Sokolarskom centru kod Šibenika. Svoja znanja prenose i djelatnicima osječkog Zoološkog vrta, jer se ondje proširuje i oprema centar za oporavak ptica grabljivica. 

Stotine je oporavljenih grabljivica ekipa Sokolarskog centra dosad vratila u divljinu. Kira - nije bila te sreće.


Obrada orlova kljuna prva je lekcija praktične nastave za slavonske "naučnike". Pticama u oporavilištu - objašnjava Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra kod Šibenika - kljun pretjerano izrasta zbog premekane hrane zbog čega se glavni orlov alat za opstanak, uz kandže - skraćuje, oblikuje i oštri.


Ni polomljena pera na krilima nisu problem. Nadomjeste se zamjenskima iz banke pera, precizno namjeste i zalijepe.


Što brži povratak ptica u prirodu cilj je i osječkog oporavilišta, koje znatno proširuje svoje kapacitete, uz novu opremu.


- Imate ptice koje su selice, koje prolaze tim našim krajevima, pa dolaze icrpljene, oporavljaju se u Zoološkom vrtu i onda ih puštamo dalje na njihov put, objasnila je  Tanja Šalika Todorović, zoologinja u Zoološkom vrtu Osijek. 


Sve je više pernatih pacijenata i s graničnih prijelaza sa Srbijom i BiH - zbog ilegalne trgovine zaštićenim vrstama.


- Oporavilište je jedan jako lijep posao. Mislim da nema ništa ljepše u životu nego kad othranite neku ozlijeđenu ili iscrpljenu životinju i pustite je natrag u prirodu, rekao je  Tomislav Mandić iz Zoološkog vrta Osijek. 


Takav scenarij predviđa Menđušić i svom posljednjem pristiglom pacijentu - bjeloglavom supu s Hvara.


- Na sreću - nije mu ništa! Dakle, izmoren je bio od juga, gladan - što vidimo po tome što je prvi dan pojeo ogromnu količinu hrane. I jede svaki dan ogromnu količinu hrane, pojasnio je Menđušić.


Pa će za desetak dana - poletjeti natrag u divljinu. S darovanim gadgetom - satelitskim odašiljačem za praćenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!