Spašavanje ptica grabljivica: Jedna se zapetljala, druga je upucana

22.09.2022.

20:06

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Spašavanje vjetruše kod Šibenika

Spašavanje vjetruše kod Šibenika

Foto: HTV / HRT

S ekipom Sokolarskog centra kod Šibenika u istom smo danu svjedočili dvjema oprečnim pričama o odnosu ljudi prema pticama grabljivicama. Uočivši vjetrušu u nevolji, poljski je turist odmah pozvao pomoć. Dok je sivi sokol s neba kod Dubrovnika - prizemljen lovačkom puškom! A sve su ptice grabljivice u Hrvatskoj strogo zaštićene. 

Kad se vjetruša zaplela u dalekovod, uz šibenski kanal sv. Ante - ne znamo. No od uočavanja do spašavanja, sve je stalo u - zlatni sat.

- Dojava poljskog turista, 112 reagira odmah. Zovemo Elektru, Elektra dolazi s djelatnikom, dolazi i košara, govori Emilio Menđušić, voditelj sokolarskog centra kod Šibenika.

Nakon što je isključen 10-kilovoltni dalekovod, akcija je mogla početi.

Hrvatski spasilac grabljivica broj 1 - vješto oslobađa mladu pticu iz porodice sokolova.

- Dopala me lijepa stvar, baš humana - spasiti životinju u ovom okruženju - baš je lijepo, kaže Joško Vuković, djelatnik HEP - Elektre Šibenik.

Ptica je u šoku - kaže Menđušić.

Pa u šibensku kliniku za životinje na pregled dolazi - nakon prespavane noći. I uz vidljive ozljede.

- Pa smo odlučili napraviti RTG praktički cijeloga tijela - i krila i ekstremiteta, nogu - da vidimo primarno ima li kakvih ozljeda na području zgloba ili koštanih struktura, govori Emil Ofner, veterinar i volonter sokolarskog centra.

Nažalost, posljedice su teže nego što se pretpostavljalo.

Snimka pokazuje iščašenje kuka, uz pokidane ligamente.

- Nemamo iskustva zasad s ovakvim tipom ozljeda jer, kažem, nisu bile tipične. Tako da još ne znamo što ćemo napraviti, kaže Ofner.

Drugom pernatom pacijentu - već letimičan pogled na ozljede nije davao nadu u oporavak. Ali su željeli utvrditi uzrok.

- Iz Dubrovnika - sivi sokol, ženka. Odrasli primjerak. I evo, RTG kaže, upucan je puškom! Sad zamislite budalu s puškom, koja je ovakvu prekrasnu pticu upucala, kaže Emilio Menđušić, voditelj sokolarskog centra kod Šibenika.

- Vidimo tri zrna sačme, koja su uzrok i frakture odnosno prijeloma u području lakta, kaže Ofner.

Sivi sokol, mora na uspavljivanje. A protiv nečasnog i zasad nepoznatog lovca slijedi kaznena prijava. Prijeti mu kazna do godinu dana zatvora jer riječ je o strogo zaštićenoj vrsti u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!