Speleološka ekspedicija u jami "Nedam" na Velebitu

23.07.2021.

15:02

Autor: Hina/A.P.C.

Ilustracija - speleologinja u špilji

Ilustracija - speleologinja u špilji

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Speleološka ekspedicija u 1226 metara duboku jamu Nedam u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit počela je u petak spuštanjem ronilačke opreme na dno jame, priopćili su organizatori. Dvije speleološke ekipe s osam speleologa ponijele su opremu prema dnu jame Nedam, a za njima će i ostali od ukupno 52 člana ekspedicije. Cilj je ronjenje u sifon na dubini od 1194 metra i nastavak istraživanja kroz kanale, koje se nastavlja do kraja idućeg tjedna.

Organizatori ekspedicije su Speleološki odsjek Planinarskog društva Sveučilišta Velebit i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, a voditeljica ekspedicije je Valentina Plemenčić.


Uz speleološke aktivnosti planirana su znanstvena istraživanja, čija je središnja tema praćenje klimatskih promjena u jamama sa stalnim snijegom i ledom. 


- U više jama utvrđeno je povećanje količine leda u odnosu na prošlu godinu, što se može povezati s vrlo hladnom zimom, tijekom koje se na ulazima u neke od jama temperatura više puta spuštala ispod 20 Celzijevih stupnjeva, kazao je speleolog i fizičar s PMF-a Dalibor Paar. Dodao je da će se te lokalne pojave interpretirati u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja zagrebačkog PMF-a.

U Hrvatskoj postoje četiri jame dublje od 1000 metara, sve su na sjevernom Velebitu.


Tijekom ranijih istraživanja u jamskom sustavu Lukina jama - Trojama ustanovljena je prisutnost leda do dubine od 560 m ispod razine današnjih ulaza, što je trenutačno lokacija s najdublje zabilježenim ledom u speleološkim objektima na svijetu.

S ciljem utvrđivanja gornje starosti leda, izvedeno je datiranje ostataka drveta, čije su analize pokazale gornju starost od oko 400 godina.


Na manjim dubinama u posljednjih 20 godina u jamama sjevernog Velebita zabilježene su velike promjene u količinama ledenih naslaga, dok je na većim dubinama zabilježena iznimna stabilnost mikroklimatskih uvjeta.


Datiranje siga na većim dubinama u Lukinoj jami, na 945 metara, pokazalo je starost do 50 tisuća godina.


Do 2020. godine na području Velebita otkriveno je više od 600 speleoloških objekata, od kojih prevladavaju jame. Gustoća speleoloških objekata, velike duljine vertikala, podzemni sifoni i jezera te endemična špiljska fauna to su područje doveli u sam vrh svjetske krške morfologije, a neki među njima prema svojim morfološkim i mikroklimatskim karakteristikama uvršteni su među najznačajnije speleološke objekte svijeta, navodi se na stranicama NP-a Sjeverni Velebit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!