Splavarskim kirvajem opraštaju se od ljeta

28.08.2022.

12:27

Autor: Višnja Ružojčić/IMS/HRT

Splavarskim kirvajem opraštaju se od ljeta

Splavarskim kirvajem opraštaju se od ljeta

Foto: HTV / HRT

Slavonski Brod ima jedinstvenu ulicu na rijeci - Splavarsku! Stanovnici - zaljubljenici u Savu - splavi su pretvorili u kućice na vodi. Potkraj kolovoza od ljeta se opraštaju - splavarskim kirvajem, ali od Save, kažu, nikada - ondje su i ljeti i zimi.

Savski vuk, Josip Joka Tutek, Savu ljubi odmalena.

- To je jedna ljubav prema vodi, prema rijeci. Cijeli život se svodi na tu rijeku Savu, kaže.

I jedinstvenu Splavarsku ulicu sa stotinjak kućica na vodi. Život ovdje - u inat svim katastrofama - teče mirnim tokom.

- Kad se ujutro probudite ovdje tišina i cvrkut ptica, razno raznih koje se preko dana ne čuju. Ujutro se itekako čuju, ističe Snježana Mašić.

- Tu se i kuha, spava odmara, uživa. Tu su na Savi većinom zaljubljenici Save, kaže Željko Bertanjoli, dopredsjednik Udruge splavara „Čiča Mata" Slavonski Brod.

Čuvaju je i brinu se da plutajuća ulica uvijek blista. Ipak tu provode ljeta i zime.

- Bio sam vozač pa sam prolazio puno kraj mora i po moru i tako da nemam potrebe ići na more. Ovo je ljepše od mora, samo ljudi ne znaju, nisu upoznali rijeku Savu, tu divotu, smatra Ivan Petričević, predsjednik Udruge splavara „Čiča Mata" Slavonski Brod.

Ni ekstremna suša, kažu, nije joj oduzela čar. Pamte i toplija ljeta. Potkraj kolovoza splavarskim kirvajem opraštaju se od ljeta. U goste dođu prijatelji i znanci. Kad padne noć, zaplove Savom i osvijetle je bakljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!