Split: Lučka uprava uz pomoć europskoga novca izgradila atraktivnu obalu

07:00 / 04.05.2022.

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Lučka uprava izgradila atraktivnu novu obalu

Lučka uprava izgradila atraktivnu novu obalu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Lučka uprava u Splitu, uz pomoć europskih financijskih sredstava izgradila je atraktivnu novu obalu popločanu kamenom. Pločnik će biti asfaltiran, a Grad u njegovo uređenje ulaže 450.000 kuna.

Užurbano se radi, važno je da se do blagdana Svetoga Dujma uredi više od dvjesto metara pločnika u gradskoj luci.

- Petog i šestog asfalterski radovi, tako po sadašnjoj dinamici i dogovoru s izvođačima stižemo sve, nema problema, znači za svetog Duju će biti asfaltirana istočna obala, rekao je pročelnik po ovlaštenju UO za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Damir Ordulj.

Ponajviše zaslugom zamjenika gradonačelnika u ostavci, Bojana Ivoševića uspio se kultivirati ovaj prostor. Donedavno su se pješaci ovdje jedva mimoilazili.

- Od desetaka štandova i kioska koji su desetljećima okupirali ovaj pločnik preživjela je samo ova prastara telefonska govornica. Ona će ostati ovdje kao svojevrsni retro- ukras, rekao je HRT-ov novinar Zoran Kukilo

Građane, naravno, veseli ovaj projekt. Cijelu stvar pozdravlja i kolega Damir Šarac koji je često pisao o neredu na istočnoj obali.

- Ovo je bilo predvorje pakla, užas, puno ilegalnih štandova, prljavštine, nereda, kaosa, koji se sada napokon sređuje, možda ne na način koji bi bio primjeren ovom mjestu, ali bar da se to uredilo, očistilo i uklonilo, naglasio je novinar ''Slobodne Dalmacije'' Damir Šarac.

Preko ceste, uz more, blista popločana kamenom nova obala koju je europskim novcem izgradila Lučka uprava. Gradski pločnik bit će prekriven mnogo siromašnije - asfaltom.

- Apsolutno su neke druge ljepše, ali su i skuplje i za njihovu ugradbu ili postavljanje moraju se provest neke procedure koje sada nisu mogle biti provedene, hoće li se mijenjati ili ostati to će odlučivati buduće gradske vlasti, poručio je Ordulj.

Split trenutačno vodi povjerenica pa nije moglo biti skupih natječaja za neku kvalitetniju podlogu. Kad već nema novoga prostora za automobile, barem će ovoga ljeta pješacima biti mnogo prohodnije i komotnije u gradskoj luci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!