Spoj turizma, poljoprivrede i stočarstva - pun pogodak za ponudu

07.06.2023.

07:00

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/B.B.B.

Poljoprivredno gospodarstvo u okolici Bjelovara

Poljoprivredno gospodarstvo u okolici Bjelovara

Foto: HTV/IMS / HRT

Nesiguran otkup i naplata mnoge su poljoprivrednike naveli da za plasman domaćih proizvoda odaberu turističku ponudu. Najuporniji rade oboje - proizvode hranu i poslužuju je na vlastitom gospodarstvu. Jer kad se put od polja do stola mjeri u minutama, uspjeh je u turizmu zajamčen. 

Vladimir Vlajinić iz Ribnjačke nedaleko od Bjelovara uzgaja osamdesetak ovaca, drži konje i obrađuje petnaest hektara zemlje. Sve to za turističku je ponudu pun pogodak.

- Sve se više traži domaće, svježe, zdravo. To nam je drago da možemo ponuditi našim gostima da tu na licu mjesta konzumiraju, rekao je.

Najtraženija je janjetina, no uz klasiku, s ražnja, osmislili su i druga jela poput pljeskavica ili gulaša. Sve kako bi podignuli prihod.

- Mogu reći da s našom pasminom, romanovskom, sa 3 janjeta godišnje smo na pola prihoda te ovce na otoku Pagu, nastavio je.

Pripremaju i druge domaće proizvode, od zimnice do vina i rakija, pa tako najbrže uče i nasljednici.

- Gdje je rakija od kruške? Evo tu u ovoj demižonki, evo, pa natoči. Junior pomaže u poslovima na imanju, a i kćer i oko poljoprivrede, a i sada sa gostima, kazao je Vlajinić.

Suradnja sa susjedima


Malo je toga što ne mogu proizvesti sami, no što nemaju oni, imaju njihovi suseljani. Obitelji Mihoci, primjerice, domaće proizvode bere u povrtnjaku, no meso, sir i jaja stižu im sa drugih gospodarstava.

- Samo u našoj maloj Maglenči koja je malo selo u našoj općini ima registriranih 10 opg-a. To cijenimo mi, stanovnici naše općine, ali i naši gosti kojih je sve više, rekla je Mirna Mihoci Pleskalt, vlasnica Seljačkog domaćinstva Mihoci.

Zahvaljujući takvoj nabavi osmislili su bilogorski doručak na koji se rado dolazi i izdaleka.

- Kvalitetno, domaće, ukusno i fino, ambijent fantastičan, to me uvijek podsjeća na moj zavičaj, kazao je Željko Habijanec iz Rovinja.

Stoga sada žele povećati smještajne kapacitete kako bi gosti ostajali ovdje i duže od jednog dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!