20:40 / 04.04.2021.

Autor: Marijana Kranjec/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Spremni za let

Spremni za let

Spremni za let

Foto: Marijana Kranjec / HRT

Proljeće obično označava i početak novog života, no još je bolje kad se prilika za nov život vrati životinjama kojima je zbog ozljeda prijetilo ugibanje. Uz pomoć čuvara prirode u Virovitičko-podravskoj županiji, ovih je dana nekoliko ptica, među njima i zaštićeni orao štekavac, nakon oporavka vraćeno u prirodu. 


Ovo je kukuvija, sova koja obično nastanjuje napuštene kuće i ambare. Spremna je za let, baš kao i druge ptice kojima je pomoć pružena u posjetiteljskom centru Dravska priča. 

- To je jedan od ljepših dana u našem poslu. Pustit ćemo u prirodu ukupno 5 ptica danas - jučer smo jednog labuda, a prije nekih mjesec dana i jednu šumsku sovu, rekla je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije.

Bilo da ih nazove služba 112 ili pak građani, pronađenu ozlijeđenu životinju tu će zbrinuti.

Zatreba li ozbiljnija pomoć, otpremit će je u zagrebački zoološki vrt, a zatim na oporavak u centar za pomoć divljim životinjama Udruge Awap.

U njemu su nekoliko mjeseci bila i tri škanjca mišara koji su jedva dočekali priliku za let.  No najduže ovaj orao štekavac kojem do leta odmah nije bilo.

- Budući da je ona bila u transportu, u tom kavezu, treba joj i vremena da zglobovi proradi. Ona će poletjeti kad se bude osjećala spremna za to, rekao je Vladimir Juhaz, voditelj bioistraživačke stanice.

Zaštićenu pticu, a u populaciji u Hrvatskoj samo je 150 parova, pronašli su ribiči. Čudno se ponašala.

- Najveći problem je bio taj, što se kasnije ispostavilo, da je on dosta pitom - odnosno ona, to smo isto doznali naknadno da se radi o njoj, rekao je Vladimir Ajhler, voditelj bioistraživačke stanice.

Do Zagreba je pticu vozio na blagdan svetog Ivana, pa je i orao dobio to ime.

- Njima je mjesto u prirodi, a ako se povežete s njom to vam otežava posao. Izbjegavamo to, ali takve su bile okolnosti. Bio je blagdan sv. Ivana i ostala je Ivana, govori Ajhler.

A nakon deset mjeseci u azilu ptica se nije mogla snaći. Uzalud su nas nadlijetali i dozivali njezini rođaci.

I kad smo je već ostavili uz rijeku, misleći kako će možda opet morati u oporavilište - e-mailom je stigla videosnimka. Ivana leti, priroda je dobila još jednu bitku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!