18:17 / 05.01.2021.

Autor: Labirint/B.A./HRT

"Srce se cijepa. Prošli smo rat, vratili se, obnavljali - i sad opet"

-

-

Foto: - / -

Kuća Gordane Zrilić predviđena je za rušenje. U nju ne može ući, a unutra su joj ostali i dokumenti.
- Prošli smo rat, vratili se, obnavljali, i sad opet - tim je riječima Petrinjka Gordana Zrilić u HTV-ovoj emisiji Labirint opisala svoju, ali i kalvariju brojnih svojih sumještana kojima je potres teško pogodio grad, odnijevši i ljudske živote.

➡️ Najnovije stanje u Petrinji, Sisku i Glini
➡️ Horvat: Graditi tako da se ne ponove greške iz povijesti

Njezina je kuća među onima predviđenima za rušenje. U nju zbog opasnosti ne smije ući, a unutra su joj ostali i dokumenti.

- Srce se cijepa. Boli, boli jer sve mi je ostalo tu. 53 godine, od '67. tu živim, kaže Gordana.

Bila je unutra i kad se dogodio potres. Sve je, kaže, popadalo na nju, primila je i udarac u glavu.

- Ne znam kako sam izašla, kako sam živu glavu izvukla, nemam pojma, kaže.

- Pala sam u nesvijest u parku, žene su me zalijevale vodom. Stalno se tako tresem, više ne znaš kad je potres, non stop se drma, trese, priča nam.


- Poslije rata smo se vratili, obnavljalo se... Ostala sam od 2013. bez posla. Nigdje u gradu nisam mogla dobiti nikakav drugi posao, nigdje. Ni kao gerontodomaćica, niti kao čistačica parka ili ceste, bilo čega. I tako, kao bogac, snalazim se svakako. Da čovjek preživi, kaže Gordana.

Mnogi joj, kaže, savjetuju da ode, no teško joj je napustiti svoj grad:

- Cijeli život živim u Petrinji. Teško mi je izići iz Petrinje, iako mi mnogi savjetuju da nekud odem van... Kud? Kud, i gdje?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!