Srednja Dalmacija sve se snažnije brendira kao atraktivna gastronomska destinacija. U sklopu kandidature za prestižnu titulu europske gastro destinacije 2027., petočlano povjerenstvo Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam iz Barcelone boravilo je u Klisu, u poznatom etno-gastro centru Stella Croatica.
Članovi povjerenstva tijekom posjeta upoznali su se s lokalnom eno-gastronomskom ponudom, autohtonim proizvodima, tradicijom i kulturnim sadržajem koji regija nudi, a sve s ciljem ocjene može li Dalmacija ponijeti ovu značajnu europsku oznaku.
U fokusu – spoj tradicije i suvremenog turizma
Stella Croatica, poznata po njegovanju dalmatinskog identiteta kroz prehrambene i kozmetičke proizvode na bazi masline, lavande i smokve, bila je savršena kulisa za predstavljanje regije.
Predstavnici lokalnih vlasti i turističke zajednice istaknuli su da kandidatura nije samo priznanje za gastronomski identitet regije, nego i sredstvo za snažniju promociju održivog, autentičnog turizma.
U razgovoru s gostima iz Barcelone naglašena je važnost očuvanja lokalne baštine i prijenosa znanja novim generacijama, kako bi gastronomska ponuda ostala prepoznatljiva i u globalnim okvirima.
Odluka o domaćinstvu 2027. godine stiže uskoro
Povjerenstvo će, nakon obilaska više kandidata, donijeti odluku o tome tko će ponijeti titulu europske gastronomske regije za 2027. godinu. Srednja Dalmacija nada se da će upravo spoj tradicije, održivosti i kvalitete biti ono što će je izdvojiti među konkurencijom.