Transformacija - od starinskog do modernog stana

15.04.2022.

14:32

Autor: Kod nas doma/HRT

Stan kao dom i utočište

Stan kao dom i utočište

Foto: HRT / HRT

U palači Ožegović koja datira još iz 1906. godine nalazi se prekrasan prostrani stan od 160 kvadrata. Njime se može pohvaliti vlasnica i umjetnica Gordana Špoljar Andrašić, koja kaže kako je najljepša soba dnevni boravak od 20 kvadrata i 3-metarskim visokim stropovima.

Zidove je ukrasila vlastitim slikama, a dio namještaja je sama obojala.

- Najdraži dio dnevnog boravka mi je kamin, iz 1906. godine. Rad je poznate radionice zagrebačkog majstora Kaline i još je u funkciji - govori vlasnica.

Spavaća soba još je jedno mjesto gdje je udobno smjestila svoje slike, jer ih, kaže, više nema gdje držati.

- Odjeću koju trenutno volim nositi držim na štengeru koji je zadnji ušao u spavaću sobu. Služi i kao odlagalište šešira koje volim nositi i imam ih jako puno.

U drugom dijelu stana nalaze se sobe uređene za njezine kćeri. Kako su i ona i suprug samostalni umjetnici, jedna soba namijenjena je za suprugov atelje. Središnja prostorija stana je kuhinja, iako najmanja prostorija u stanu.

- Tu se volimo skupljati, to je kao neko srce stana - kaže.

Iz kuhinje se ulazi u Gordanin atelje pun danjeg svjetla s kojim je, kaže, jako zadovoljna i u kojem najviše boravi.

- Uživala sam uređujući ovaj stan. Dala sam si puno truda, ljubavi, volje i vremena. Naš stan nam je dom i utočište, mjesto u kojem se volimo dobro osjećati - zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!