Stan, kuću ili vikendicu možete nadzirati putem aplikacije

15.07.2022.

07:09

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B

Zuluhood

Zuluhood

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Ljeto je vrijeme kad mnogi sa strepnjom odlaze na godišnje odmore znajući da je upravo u tom razdoblju velika učestalost provala i pljački. Odnedavno svoj stan, kuću ili vikendicu možete nadzirati osobno, i to putem aplikacije na svom mobilnom telefonu. Riječ je o ideji nastaloj upravo u jednoj hrvatskoj start up tvrtki, a samu aplikaciju prepoznali su već i na njemačkom i američkom tržištu. Direktorica i osnivačica te start up tvrtke Brombul Maja Krejči, te idejna začetnica aplikacije Zuluhood gostovala je u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Ljeto je vrijeme kad mnogi sa strepnjom odlaze na godišnje odmore znajući da je upravo u tom razdoblju velika učestalost provala i pljački. Odnedavno svoj stan, kuću ili vikendicu možete nadzirati osobno, i to putem aplikacije na svom mobilnom telefonu. Riječ je o ideji nastaloj upravo u jednoj hrvatskoj start up tvrtki, a samu aplikaciju prepoznali su već i na njemačkom i američkome tržištu. Zahvaljujući Maji Krejči, direktorici i osnivačici start up tvrkte Brombul, korisnici aplikacije Zuluhood u bilo kojem trenutku mogu zatražiti dodatnu provjeru svojeg doma, obitelji ili starijih.

- Aplikacija omogućuje da se možete osloniti na susjede i da se umrežite, imate kanal komunikacije za bilo kakve hitne situacije. Omogućuje i da u bilo koje doba dana ili noći zatražite usluge zaštitara koji će onda doći i provjeriti što god je potrebno. Zaštitar će obići, poslikati, i vratiti vam povratnu informaciju je li sve u redu, objašnjava Krejči.

Razlika kod korištenja aplikacije i standardnih zaštitarskih usluga je prvenstveno u brzini, i tome što se usluga može zatražiti jednokratno bez potrebe za odlaskom u zaštitarsku tvrtku i potpisivanja ugovora sa zaštitarskom tvrtkom na duže razdoblje, ističe Krejči.

- Ovo je doslovno instant. U par minuta i s par klikova možete doći do usluge koja vam treba, ističe.

Aplikacija Zuluhood je potpuno besplatna za sve korisnike ako se koristi za umrežavanje sa susjedima, a plaćaju se jedino zaštitarske usluge koje se naručuju direktno od zaštitara. „Morate imati Android ili Apple telefon, i možete skinuti aplikaciju u bilo kojem trenutku.

- Aplikacija se može povezati i s uređajima pametnih kuća, ali ne prati snimke video nadzora, dodaje.

- Aplikacija omogućava da, ako pametna kamera detektira neki čudan pokret u tom trenutku diže alarm koji se onda prosljeđuje ili na zaštitarsku kuću ili susjedima i obitelji koja je umrežena, objašnjava Krejči.

Naplata unutar aplikacije može se ostvariti pomoću GooglePay ili ApplePay digitalnih novčanika, te nije potrebno unositi podatke s kartice u samu aplikaciju.

Zuluhood je prva takva aplikacija u svijetu, i nedavno je predstavljena u Las Vegasu na start up sajmu. Krejči kaže kako nisu imali velika očekivanja, ali na kraju su uvršteni među najuspješnijih 8 start up tvrtki u konkurenciji od njih 800.

- Bili smo prvi put. Prijavili smo se na natjecanje s dobrom vjerom i bili oduševljeni kad smo ušli među top 8, ističe.

Kaže kako tvrtka trenutno ima sklopljen ugovor s AKD zaštitarskom tvrtkom, ali uskoro će se im se u aplikaciji pridružiti još neke kako bi korisnici imali veći izbor. Trenutno se Zuluhood testira i u nekim zemljama regije, kao i u Njemačkoj.

Nadamo se da ćemo već u rujnu ponuditi usluge i u Njemačkoj kao prvoj zemlji, a onda i dalje. Trenutno imamo oko 200 korisnika u Hrvatskoj, a ima ih i vani, a ima već i kupovina usluga. Sada ćemo više krenuti u promotivnu kampanju, pa će biti toga i više. I sezona je takva, pa je ovako nešto potrebnije, zaključuje Krejči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!