Stanovnici Zagreba pomažu u spašavanju ozlijeđenih i iscrpljenih životinja

04.10.2022.

10:25

Autor: I.Z./HRT/Hina

Stanovnici Zagreba pomažu u spašavanju životinja

Stanovnici Zagreba pomažu u spašavanju životinja

Foto: - / Shutterstock

Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba jedna je od 11 institucija u Hrvatskoj ovlaštenih da provodi poslove oporavilišta za divlje životinje te je u devet mjeseci ove godine privremeno zbrinula 396 zaštićenih divljih životinja, a dojave građana ključne su u njihovu spašavanju.

U okviru poslova oporavilišta, Zoološki vrt skrbi za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja - sisavce, ptice, gmazove, vodozemce i beskralješnjake - koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane, sa ciljem liječenja, oporavka i sigurnog povratka u prirodu ili u svrhu repopulacije ili reintrodukcije.

Oporavilište djeluje od travnja 2017. godine, a već tijekom prve godine djelovanja pružena je skrb za 140 životinja. Lani su se u oporavilištu našle čak 404 strogo zaštićene divlje životinje, a samo u prvih devet mjeseci ove godine privremeno ih je zbrinuto 396.

Ravnatelj Ustanove Damir Skok istaknuo je kako bez zajedničkog djelovanja stručnih osoba i građana oporavilište za divlje životinje ne bi bilo ni približno uspješno.

- U prvih šest mjeseci ove godine naša terenska ekipa izašla je na 985 intervencija zbog divljih životinja u nevolji. U najvećoj mjeri, na intervencije su izlazili upravo zbog dojave građana, rekao je.

Građani koji žele pomoći životinji u nevolji, najviše će učiniti pozivom prema njihovom info centru na broj 01 2008 354 odakle će informacija biti proslijeđena službi hvatača.

Trenutno oporavilište djeluje na prostoru Zoološkog vrta, a rezultat velikog projekta "Oporavilište za divlje životinje - Modernizacija Zoološkog vrta Grada Zagreba III faza" bit će i objekt koji osigurava mogućnost smještaja divljih životinjskih vrsta u vlasništvu Grada.

U prizemlju objekta nalazit će se suvremena veterinarska ambulanta, čime će se omogućiti odgovarajući prihvat i pružanje veterinarskih tretmana i liječenja životinja na skrbi.

Oporavilište će biti mjesto za provedbu stručne prakse za srednje škole i praktične nastave, kao i vježbi za studente, a bit će uspostavljen i volonterski program.

Ukupna vrijednost projekta je oko 22,7 milijuna kuna, od čega je šest milijuna kuna sufinancirano sredstvima EU-a iz kohezijskog fonda. Projekt se provodi od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2023.

Svi zainteresirani za rad Oporavilišta u utorak, na Svjetski dan životinja, moći će preuzeti brošuru o projektu ispred glavnog ulaza u ZOO, dok će se dan životinja obilježiti i u subotu na zagrebačkom Bundeku, gdje će sudjelovati Zoološki vrt i Sklonište za nezbrinute životinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!