Recepti božićnih kolača koji datiraju unatrag dva stoljeća pravo su nasljeđe brojnih Slavonaca. Pripreme za Božić započinjale su već početkom prosinca, oko svete Barbare, a kolači su se pekli desetak dana prije samog blagdana.
25.12.2024.
20:11
Autor: Magdalena Jelečević/D.M./Dnevnik/HRT
Recepti božićnih kolača koji datiraju unatrag dva stoljeća pravo su nasljeđe brojnih Slavonaca. Pripreme za Božić započinjale su već početkom prosinca, oko svete Barbare, a kolači su se pekli desetak dana prije samog blagdana.
Posebna pažnja posvećivala se ukrašavanju, a Šokice su, spajajući ekonomičnost s bogatstvom okusa, iz jednog tijesta pripremale nekoliko vrsta kolača.
- Od ovog sniga što ostane mi nećemo to baciti, napravit ćemo puslice, a nekad se doda i orah unutra, objašnjava Anica Dragić iz Udruge 'Šokačka grana'.
Osim snalažljivosti, tu su bile i tajne. Ako nije bilo mlijeka, tijesto se moglo omekšati rakijom. To nije bilo zapisano, ali se znalo, prisjećaju se Ljubica Pilipović i Dubravka Golubić iz iste udruge.
Tradicionalni kolači s nazivima poput šeširića, oraščića, bebika, švalerovog oka i djedovog brka pekli su se u velikim količinama.
- Uobičajeno je bilo pripremiti 8-10 vrsta kolača jer su dolazili čestitari. Sitni kolači bili su najčešći, dok su kremasti rjeđe rađeni zbog vremena i zimskih uvjeta, objašnjava Ljubica Pilipović.
- Prave Šokice nikada nisu koristile precizne mjere, dodaje Anica Dragić uz poruku: "Metneš masti, pa koliko brašna poprimi – sve od oka".
Znanje o pripremi ovih kolača prenosilo se s koljena na koljeno, a danas se više stotina starih šokačkih i esekerskih recepata čuva u Muzeju Slavonije.
Rukopisni recepti su dragocjeni jer svjedoče o kulinarskoj priči Osijeka, Essega, ističe dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica Muzeja Slavonije.
Jedan od recepata navodi "dvadeset deka štaubcukera za omiljeni Bischoffbrott", koji se može usporediti s današnjim panetoneom.
U potrazi za modernim trendovima, često zaboravljamo da se najbolji božićni kolači kriju upravo u bakinim starim kuharicama – pravim riznicama slavonske tradicije i okusa.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora