Virtualna šetnja stazom Gospe Sinjske

27.07.2021.

16:55

Autor: Magdalena Šipić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Gospa Sinjska

Gospa Sinjska

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svetište Gospe Sinjske među omiljenim je hodočasničkim odredištima. Stoga je prije pet godina uređen sigurniji i ugodniji put od Solina preko Sinja do Rame. Lani je pokrenut i projekt revitalizacije, a ne bi li se još više popularizirala, Staza Gospi Sinjskoj dobila je i novu mrežnu stranicu te virtualni vodič.

Novo doba diktira drukčije trendove pa je tako u modernome ruhu zasjala i povijesna staza Gospi Sinjskoj.

- Objedinjuje ponudu od Sinja i Solina i nadamo se da će se nadograđivati i puniti novim sadržajima, rekla je Monika Vrgoč, direktorica TZ-a Sinja.

I to ne samo za hodočasnike.

- Ona je i povijesna, i kulturna i prirodna tako da je s niza aspekata zanimljiva, istaknula je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela SDŽ-a za turizam i pomorstvo.

- Obrađena je s povijesne i geografske strane, sakralna baština, kultura, autorski radovi s duhovnim vodičima koji vode kroz čitavu stazu, rekla je Lana Jukić, članica tima izrađivača stranice i vodiča.

Kojom bi putnici namjernici ubuduće trebali kročiti sve češće.

- Sigurnija, ljepša je, udobnija nego asfalt i promet, rekao je Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Najveće južnomarijansko svetište stoljećima već pohode deseci tisuća vjernika sa svih strana svijeta. Najviše oko blagdana Velike Gospe, no u Sinju im se raduju u svako doba. 

- Mislim da će zbog staze turizam dolaziti hodočasnici i u drugim mjesecima tijekom godine, rekao je Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika Sinja.

Ništa manje ne očekuju ni u Gospinome prasvetištu. 

- Naravno da vrednujemo baštinu, to je važno za razvoj turizma i gospodarstva, rekao je Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina.

No potencijala ima još.

- I do Međugorja i da će dolaziti hodočasnici, biciklisti, hodati i da će postati atraktivno kao što je Camino ili druga mjesta gdje sam ja bio po svijetu, rekao je Stipe Božić, jedan od inicijatora Staze Gospi Sinjskoj.

Vodič sa 170 panorama, na hrvatskom i engleskom jeziku, prilagođen je računalima i mobitelima, a u njegovu i izradu mrežne stranice uloženo je stotinjak tisuća kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!