Staza prijatelja prirode

07.09.2022.

07:08

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

 Staza prijatelja prirode

Staza prijatelja prirode

Foto: HTV / HRT

U sklopu Kulturnog centra Mato Lovrak u Velikom Grđevcu otvorena je Staza prijatelja prirode. 900 tisuća kuna uloženo je u šetnicu i edukativne punktove, a nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Lovrakov centar s vlakom u snijegu, mlinom i etnografskom zbirkom okružen ribnjakom i šumom i dosad je bio mjesto koje su rado posjećivali mnogi izletnici, osobito djeca u školi u prirodi. Staza prijatelja prirode njegova je nadogradnja.

- Htjela bih da djeca dok šetaju ovdje, ne samo da čitaju, gledaju u mobitele, nego da promatraju okolinu oko sebe. Znači, ove male edukativne tablice, putokazi nisu tu da ih educiraju, da se čita suhoparno, nego čisto da skrenu pozornost na okoliš, rekla je Spomenka Mlinarić, ravnateljica Ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ.

Na stazi dugoj 600 metara nalazi se nadstrešnica sa sjedalima za školu u prirodi, uređena šetnica, drveni elementi za motoričke aktivnosti, terasa na kojoj se može naučiti kojih je to 19 vrsta ptica zaštićeno na području ekološke mreže Natura 2000.

- Što se tiče samog interesa za izlete, on je doista velik. Vjerujem da se mi možemo vratiti na one godine kad je dolazilo 16 tisuća djece, a vjerujem da je to moguće i više, kazala je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Kulturnog centra "Mato Lovrak" Veliki Grđevac.

Županija ima planove i za daljnji razvoj ovoga područja.

- Pri kraju je izrada idejnog projekta uređenja Kukavice za koju se planiraju sportski tereni, hostel, mobilne kućice, restoran otkrila je Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana.

Kulturna ostavština Mate Lovraka, upotpunjena izletištima i dobrom gastronomskom ponudom turistički je potencijal od kojega se mnogo očekuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!