Staza valova, šetnica uz more duga 32 kilometra

20.04.2022.

16:30

Autor: More/HRT

Staza valova,

Staza valova,

Foto: HRT / HTV

Jeste li čuli za "Stazu valova", spoj šetnice, planinarske i biciklističke dionice, duž čijih se 30-tak kilometara možete rekreirati i brati šparoge? Staza započinje u Jadranovu, a završava u Povilama. Duga je čak 32 km i pruža se uz samo more.

Unatoč tome što prolazi mahom naseljenim područjem "Staza valova" zadržala je čar nedirnute prirode i zvuk valova. Šetnja nadomak litica i grebena uz obalu, skrivenih uvala, nedirnutih plaža s borovom šumom ili zelenim mirisnim kršem - staza otkriva sve te vizure. 

- Nazvali smo je staza valova jer prolazi najvećim dijelom uz samo more. Evo, sad trenutno se nalazimo na jednom vidikovcu između Jadranova i Dramlja, gdje puca prekrasan pogled na otok Krk, na Krčki most, objašnjava , direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić.

Šetači ovdje uživaju u pogledu, šumu mora, ponekad i buci, kricima galebova, ali i mirisima - mora i žbunja. Šetnica se jednim dijelom preklapa s biciklističkom stazom, jednim dijelom je to isključivo samo šetnica, a jednim dijelom planinarska staza, dodaje Biondić. Tako da se ljudi trebaju opremiti čvrstim cipelama.

Domaći znaju. Radovan Manestar deset godina stazom šeta svaki dan, i po buri i po kiši. Rekreira se i bere šparoge. Uz nedirnutu prirodu, šetnica pruža pogled i na sva mjesta skrivena uz more. Otkriva način života uz more i od mora.

Prolazi i kroz središte Crikvenice, otkrivajući raskošne austrougarske hotele i moderne mondene vile. Ljetnikovce i samostane. Prolazi uz plaže. U Novom Vinodolskom prolazi kroz Park Ivana Mažuranića. Jedan od ljepših i starijih na Kvarneru.

- Za nas, kao grad Novi, ali i za cijelu rivijeru, ova šetnica znači jako puno. Nama je more sve. To je naš najveći dio ponude. Naravno, na tome temeljimo i sve drugo i upravo to je ono bitno - da možemo spojiti cijelu našu rivijeru kroz obalnu šetnicu. Kao što znate, 'lungo mare' je uvijek jako popularan, kaže , direktorica TZ Grada Novi Vinodolski Tena Peričić.

Ovdje Staza valova obuhvaća i edukativnu stazu na kojoj su Ribarske priče s glagoljskim slovima. Uz ime Novi, tu su i slova I i M, inicijali prvoga hrvatskoga bana pučanina Ivana Mažuranića, pjesnika rođenoga u Novom.

- Mislim da je ovo jako bitan dio turističke razglednice, naročito jer se svi okrećemo prema tom 'outdoor' turizmu. Po tome da smo zapravo destinacija zdravlja i jako je bitan segment i šetnje i kretanja - nordijskog šetanja koje sve upravo može provoditi po našim šetnicama s obzirom na konfiguraciju terena, dodaje Peričić.

Šetnica završava u Povilama. Malom ribarskom naselju nadomak Novog Vinodolskog. Ili počinje ondje. Ovisno odakle želite krenuti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!