Stipe iz Nerezina pretvorio stari maslinik u atelje

12.04.2022.

17:19

Autor: Ivana Perić/T.D./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Stipe Gulam u masliniku

Stipe Gulam u masliniku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Odlaskom u mirovinu Stipe Gulam iz Nerezina na otoku Lošinju nije stao. Posvetio se svojoj velikoj ljubavi - umjetnosti. Stari je maslinik postao njegov atelje - a priču o otoku, povijesti i njegovim ljepotama on priča kroz svoje umjetnine nastale od odbačenih grana starih maslina. 


Cijeli je svoj život Stipe Gulam vukao mreže i "tukao" more. Zarađivao kruh sa sedam kora. No, odlaskom u mirovinu nije se smirio, već se okrenuo posve drugačijoj ljubavi od morskoga plavetnila - umjetnosti!

- Počelo je iz ovog maslinika. Imao sam stare masline i jednostavno, od tih starih maslina imate neke slike koje vam se pokazuju, vizure koje su se meni dogodile i jednostavno je to u duši, rekao je umjetnik Stipe Gulam.

Njegove vizure pretočile su se u tradicijske barke, žlice, zaimače. Sve to Stipe izrađuje sa svojih deset prstiju, bez stroja. I kada nađe odbačenu granu, jednostavno mu se slika stvori u glavi. 

- Ta prekrasna maslina koja ima ogromnu energiju, kad je vi držite u ruci, nešto osjećate kroz ruke, tijelo i to je prekrasno. meni je bilo kad sam počeo tako smirujuće, da sam uživao u tome, rekao je.

Podržala je Stipu cijela obitelj, svatko pomaže na svoj način. No, nikad pri odabiru grane. 

- To moramo prepustiti njemu, ne možemo mi naređivati kad i što da radi, to njemu po nahođenju dođe ideja i tako se to odrađuje, naglasila je supruga Sonja Gulam.

Prepoznali su Stipine umjetnine i lošinjski gosti. 

- Svoju ljubav daju u svoje proizvode koji kasnije prezentiraju otok Lošinj u domovima naših gostiju, koji su ponosni da mogu dio otoka Lošinja imati kod sebe. Ovo je najbolji put da pronađu dar i kroz suvenir i umjetnost prezentiraju sebe i otok Lošinj, istaknuo je  Dalibor Cvitković, direktor TZ-a Mali Lošinj,

Koji već za uskrsne blagdane očekuje goste, a sudeći prema najavama i predstojeća turistička sezona mogla bi biti izvrsna. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!