Što je neobično policajcu Amerikancu u Splitu

02.08.2022.

17:11

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/HTV

Jacob Bradley

Jacob Bradley

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatska je sigurna turistička destinacija, a to je i naziv projekta u kojem u međunarodnoj suradnji s hrvatskom policijom u turističkim odredištima, rade i policajci iz brojnih drugih zemalja. Tako je već 17 godina, a ove je prvi put u Hrvatsku stigao i policajac iz SAD-a. Dva tjedna boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

30-godišnji Jacob Bradley stigao je iz savezne države Georgije. U Hrvatskoj je prvi put i iznenađen je visokom razinom sigurnosti koju je uočio na našim ulicama, potpuno neusporedivo sa stanjem u Sjedinjenim Državama.

- Kad patroliram ovdje, ne nosim oružje, iskreno ni ne treba mi, dok u Americi ne bih obukao uniformu, niti bih izašao na ulicu bez oružja i sigurnosnog prsluka, velike su razlike, kaže Jacob.Ovdje uglavnom rješava komunikacijske probleme američkih turista. U Dalmaciji je dva tjedna i volio bi se vratiti i iduće godine. Neke su ga situacije i nasmijale: "U Americi kad uhićujemo nekoga, odmah mu stavljamo lisičine, a ovdje policajac samo kaže 'Morate poći s nama' i oni sami dođu".

Manje krađa i nasilja

U medijima se pojavljuje mnogo pritužbi vezano za neprimjereno ponašanje mladih turista na splitskim ulicama, no policijski čelnici kažu da je prema svim pokazateljima sigurnosna situacija izvrsna - nasilja i krađa manje je nego lani, a noćno remećenje javnog reda i mira poseban je i ipak manji problem.

- Mokrenje na ulicama ili nekakvo neprihvatljivo ponašanje nakon završetka rada noćnih objekata bi trebao doći u naš fokus. Vjerujem ipak da će ove sezone, kao i u pripremi za iduću sezonu svi odraditi svoj dio posla, kaže načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

Središte Splita kao velika točionica alkohola

Tijekom vrhunca sezone u Splitu prevladavaju mlađi turisti, a središte grada pretvara se u veliku točionicu alkohola, pa ni mnogo veći broj policajaca i komunalnih redara ne bi mogao u noćnim satima uvesti red kakav bi htjeli domaći stanovnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!