07:00 / 19.07.2021.

Autor: Karmen Šore/I.H./More/HRT

Što krije podmorje uz obalu Kaštel Sućurca?

Što krije podmorje uz obalu Kaštel Sućurca?

Što krije podmorje uz obalu Kaštel Sućurca?

Foto: More / HRT

Prije nekoliko godina jedan pronađeni pitos, velika keramička posuda koju su Grci koristili za spremanje vina, ulja ili žita, uz obalu Kaštel Sućurca pokrenuo je arheološka istraživanja na tom lokalitetu. 

Od tada do sada otkrivena su tri drvena broda. Dva su potpuno istražena. Pronašao ih je hidro arheolog amater Neven Lete. 

Riječ je o brodovima koji su prethodno napunjeni velikim kamenim blokovima te potopljeni u more. Tako se u antici utvrđivala obala. Značaj ovog otkrića je što je pronađeni brod tipa Horea poznat s mozaika u Altiuburusu iz 4. stoljeća nove ere.

Uz brodove, arheolozi pronalaze i pokretnu arheološku građu koja se temeljito katalogizira. S obzirom na to da je brod duljine 5 metara planira se njegovo vađenje te izlaganje u sklopu Muzeja grada Kaštela

Profesionalnim roniocima upravo su arheološka istraživanja najneuzbudljiviji dio njihovog posla. Na istočnoj obali Jadrana još je velik broj potopljenih brodova i lokaliteta. Vrlo malo njih je potpuno istraženo i zaštićeno kao što to rade Talijani li Grci no cilj je u vremenu koje dolazi krenuti tim pravcem na radost arheologa ali i turista.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!