Što povezuje fiću s kiselim kupusom

16.10.2022.

13:33

Autor: HTV/Tanja Kuturovac/E.P.C.

Priprema sarme na ogulinskom festivalu

Priprema sarme na ogulinskom festivalu

Foto: HTV / HRT

Ogulinom se jučer širio miris kiselog kupusa. Na gradskoj tržnici održan je 9. Festival kiselog zelja. Svi koji su u subotu bili u Ogulinu mogli su kušati, ali i naučiti kako namotati najpopularnije jelo s kiselim zeljem - sarmu, ali i vidjeti koja je poveznica zelja s popularnim fićom.


Kažu da je ogulinsko zelje posebno zbog klime podno Kleka. Čini se da je tako, jer zelje je uspješno naraslo i usprkos dugotrajnoj suši.


- Ova zadnja obilna kiša je pomogla u tome da se ta biljka ponovno pokrene, i evo, imamo vrlo kvalitetne glavice i bit će urod zadovoljavajući, rekao je Marinko Sabljak, upravitelj Poljoprivredne zadruge Ogulin.


Najbolje od kupusa ove godine izloženo je na Festivalu. Gospođa Milka sama uzgaja, kiseli i prodaje kupus. Inflacija mu ne može ništa. 


- Traži se dosta i danas da. Zdravo je, normalno, oduvijek je bilo zdravo, ima željeza, to je jako dobro, kaže Milka Draganić. 


A najpoznatije jelo od kiseloga kupusa je sarma. No, pravo je pitanje zašto se ona u pravilu uvijek kuha naveliko. 


- Nije da je teško raditi, nego je to fino jelo koje je šteta raditi za samo jedan dan, nekih 5 do 10 sarmi. Onda mi to mi radimo ovako, jednu veliku badelu gdje je barem 30 komada, da uživamo u njoj barem dva-tri dana, i onaj miris da nas opija cijelo to vrijeme. U tome je fora, objašnjava kuharica Irena Vujasin.


Taj miris i okus podijelili su sa svojim sugrađanima i izletnicima.Začas je 300 planulo. A ni pladanj sa savijačom nije dugo ostao pun.


- Savijača s kiselim zeljem, dakle to je nešto novo u ponudi ogulinskog Festivala zelja. Pa, za sada ima jako dobru prođu, rekla je Astra Malbaša Pribanić iz Ogulina.Jede se kupus u Ogulinu od malih nogu, a prepričava se i priča o kupusu i fići.


Prve glavice vakuumiranog kiselog zelja prevezle su se iz jedne austrijske tvornice u službenom fići. Bilo je to u ljetu 1972. godine.


- I onda u jesen, sjetili su se da ima tih glavica u fići. Kad su otvorili haubu, izvadili su glavice, stavili na stol, i zelje je bilo isto kao kad je pakirano, prisjeća se Marinko Sabljak. 


I tako je proizvodnja vakuumiranog kiselog zelja počela upravo u Ogulinu. Pobrinuli su se da ono najbolje iz njihova kraja pronađe put do kupca i na drugom kraju svijeta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!