Što sve skriva Zbirka Zlate Lubienski u HAZU

11.01.2021.

16:16

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HR

-

-

Foto: - / -

Knjiga o zbirci Zlate Lubienski odgovara na pitanje što je jedna plemićka zagrebačka obitelj smatrala vrijednim i generacijama sakupljala - u malom i velikom mjerilu.

Knjiga o zbirci Zlate Lubienski odgovara na pitanje što je jedna plemićka zagrebačka obitelj smatrala vrijednim i generacijama sakupljala - u malom i velikom mjerilu.

O zbirci Zlate Lubienski, kao i vili u kojoj je njezina obitelj živjela već se pisalo, ali u knjizi Ivana Ferenčaka prvi je put sustavno obrađen dio njezina nasljeđa koji se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Vila u Jurjevskoj 27 u Zagrebu poznata je po svojoj iznimnoj arhitekturi te kao mjesto okupljanja protivnika nacističkog režima, kamo se tijekom Drugog svjetskog rata sklonila slavna njemačka glumica Tilla Durieux.

Tu je rasla i vrijedna zbirka obitelji Unukić – Adrowski - Lubienski, čiji je simbol postala Zlata Lubienski.

Nakon Zlatine smrti 1969. godine zbirke je zapravo nestala iz javne sfere i tek se 1980-ih rješava njezina sudbina, kad sin Boris Lubienski daruje dio predmeta i slika Akademiji, ističe Ivan Ferenčak, autor knjige "Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti".

Vrijedne slike i grafike, poput Bukovčeva portreta biskupa Strossmayera, uključene su u Akademijinu Zbirku starih majstora, ali obiteljski inventar čini još niz umjetnina. Među njima Kerdićeva medalja, antički obruči za kosu, "Portret dame" bidermajerskog minijaturista Jakoba Stagera i jedan barokni ormar.

- Ormar je dopremljen iz slovenskoga grada Borla i jedan je od zapaženijih predmeta unutar zbirke Zlate Lubienski, koja obuhvaća raznoraznu građu, od arheoloških predmeta - primjerice egipatskih amuleta - pa do slikarstva 20. stoljeća, dodaje Ferenčak.

Uz umjetnička djela, tu su i brojni uporabni predmeti - posuđe, knjige, različiti kurioziteti, memorabilija. Vrijednost ove zbirke ponajprije je kulturološka jer govori o navikama te usponima i padovima jedne nekoć važne zagrebačke obitelji, ali i ukusu i kulturi jednog mjesta i vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!