Stoljetna tradicija 'mačkara'

21.02.2023.

17:41

Autor: Mateja Delija/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Neretvanske mačkare

Neretvanske mačkare

Foto: HTV / HRT

Naselja Vid i Prud pokraj Metkovića za vrijeme završnih poklada njeguju stoljetnu tradiciju tzv. ''mačkara''. Maskirani muškarci ujutro obilaze susjedno naselje gdje ih domaćini dočekuju i časte. S njima je u obilasku bila i HRT-ova neretvanska ekipa. 

Poznato je kako ponekad između susjednih naselja postoji rivalstvo, no Prud i Vid u stoljetnoj tradiciji sudjeluju zajedno. U kostimima koje su naslijedili od svojih starih od jutra obilaze kuće. 

- Nađemo se u pola puta između Vida i Pruda. To je ona ''ničija zemlja''? Ničije zemlja recimo tako, bravo, bravo! Tu se zakopavaju ratne sjekire, razmijeni se koja šala, malo popijemo. Nema dalje, svak svojim putem u svoje susjedno selo, govori Robert Marušić, Prud.

Na sreću, sva su im vrata širom otvorena, posebno kod najstarijih mještana. 

- Devedeset i četiri godine sam navršila 19.12. i bolje ostati bez sela nego bez običaja, naglasila je Jela Petković iz Vida.

Kod domaćina pjesma, fritule i čašica razgovora. 

- To jednostavno, to se riječima ne može opisati. Ako voliš, voliš. Hvala Bogu, mladih momaka i ove godine ima, svake godine sve više i više se priključuje nama, govori Ivan Volarević iz Pruda. 

- Obožavam maškare. Nekako mi je to tradicija koja je ušla pod kožu i to smatram da se treba održavati, rekla je Zorica Šiljeg iz Vida.

Za to vrijeme maškare Vida su u susjednom Prudu. Domaćice ih spremno dočekuju jer znaju da će im maškarana ekipa uveseliti jutro. 

- Meni je šezdeset devet godina, otkad znam da sebe da je uvijek isto, tradicija ista. Večeras će biti velika fešta, rekao je Marinko Marušić iz Vida.

No mladima nije problem prijeći put od jednog naselja do drugog i obići gotovo svaku kuću. Sredinom dana ponovno se nalaze na kako oni kažu ''ničijoj zemlji'', gdje se društva pozdravljaju i vraćaju svojim kućama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!