Ston: Nakon 27 godina posvećena obnovljena crkva svetoga Vlaha

30.05.2023.

17:05

Autor: Morana Baričević/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ston: Nakon gotovo 27 godina posvećena obnovljena crkva svetoga Vlaha

Ston: Nakon gotovo 27 godina posvećena obnovljena crkva svetoga Vlaha

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Stonu je danas posvećena obnovljena crkva svetoga Vlaha, stradala u stonskom potresu 1996. godine. Nešto više od 1000 župljana te župe nakon 27 godina dočekalo je da u središnjoj mjesnoj crkvi mogu ponovo primiti sakramente, a današnji blagdan uveličali su i brojni gosti.

Crkva svetoga Vlaha u Stonu potječe iz 14. stoljeća. Kroz povijest su je rušili potresi, posljednji put 1996. Sada je potpuno obnovljena, a danas ju je posvetio dubrovački biskup, monsignor Roko Glasnović.

I dok je crkva bila srušena, stonska festa svetoga Vlaha se održavala.

- Festa nije patila. Mi bi došli na svetoga Vlaha ispred crkve, razrušene crkve, poklonili se i nastavili dalje u procesiju, rekao je Ivo Lučić, festanjuo.

- Crkva svetoga Vlaha je na neki način simbol našeg povratka i obnove, svega ostaloga što je značilo od 1996. U stvari od rata kad gledate, koja je bila oštećena i u ratu, kasnije u potresu i nakon toliko toliko godina na sreću dočekali smo i taj dan da je posvećena, istaknuo je Vedran Antunica, načelnik općine Ston.

Sada se u njoj misa može slaviti svaki dan, a vjernici mogu pred novim oltarom opet primati sakramente.

- To je duša župe, ne samo ove naše nego i Maloga Stona i svih ovih krajeva ovdje. Pa na kraju, nekad je to bila katedrala. Ovo je jako lijepo napravljeno sad. I uklopilo se u ambijent. Nije ništa narušeno, produžena 4 metra, crkva je savršena, rekao je don Bernard Pleše, stonski župnik.

Nakon gotovo 27 godina, koliko se čekalo na završetak obnove, vjernici Stona i okolnih mjesta puna srca zahvaljuju svome parcu svetome Vlahu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!