Strojevi zapeli u dubokom mulju Trakošćanskog jezera

30.03.2023.

20:03

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Zapeli radovi na Trakošćanskom jezeru

Zapeli radovi na Trakošćanskom jezeru

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Trakošćanskog jezera od mulja oduljilo se znatno više od predviđenog. Jezero, iz kojeg je ispuštena voda, već je trebalo biti očišćeno, a bajkovit krajolik vraćati se u svoje prvobitno stanje. No, od toga za sada ništa. Novi rok za privatnog izvođača bio je početak svibnja, no kako doznajemo iz Hrvatskih voda, radovi ni do tada neće biti završeni i sve se prolongira do kraja ove godine.


Riba je premještena, voda je ispuštena i prije malo više od godine dana počelo je vađenje mulja iz Trakošćanskog jezera. Ubrzo se izvođač radova suočio s problemom. U dubokom mulju strojevi su zapeli.

- Problem je da je jezero puno vode, sediment je pun vode. Sedimenta je više nego je planiralo, 3,3 metra, a dole ga je još puno više, rekao je Boris Šprem, vlasnik tvrtke BAGERKOP-ROBERTO. 

Problemima unatoč, izgrađen je prilazni put, iskopan odvodni kanal, izgrađena privremena brana prema zaštitćenom močvarnom staništu.

- Treba reći da su naslage mulja veće od očekivanih, ali nismo mogli napraviti jača istraživanja jer je jezero puno vode pedeset ili šezdeset godina i najveći su problem zarobljene podzemne vode, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Mi smo posjetili jezero jutros. Strojevi miruju. A zbog obilnih kiša, koje su ovih dana pogodile ovu regiju, strojevi i mehanizacija stoje, a izmuljivanje se trenutačno ne provodi.

Hrvatske vode s izvođačem su sklopili već četiri dodataka ugovoru, a investicija je s dva milijuna porasla na dva i pol milijuna eura.

- Mogu reći da smo imali izrazito nisku cijenu koju smo dobili i koja je bila gotovo 30% ispod procjene i sve je to izazvalo određene probleme s izvođenjem radova, naglasio je Đuroković.

Prema svemu sudeći, ni početkom svibnja neće početi punjenje očišćenog jezera. Pa se rokovi prebacuju na kraj ove godine.

- U okviru svih pravnih odnosa će se to riješiti, rekao je Danijel Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

Dodao je da su svi razočarani jer posao nije gotov.

Idućih dana, zaključuju odgovorni, planira se kopati oko tisuću kubika mulja na dan te će se novi rokovi poštovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!