Studentska regata otvara 23. Fiumanku

17:23 / 16.05.2022.

Autor: Jelena Tomac/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

23. regata brodova Fiumanka

23. regata brodova Fiumanka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Počele su pripreme za najveći jedriličarski događaj na Kvarner - 23. Fiumanku, jednu od najvećih jedriličarskih manifestacija na našoj strani Jadrana. Prijave za regatu su otvorene, a najavljen je i bogat popratni program.

Otvoren je regatni ured Fiumanke. Prve prijave već se popunjavaju jer ta se regata čeka cijele godine.

- To da se to događa u samom gradu, u centru, da je start ispred luke, cilj u luci, takva fešta je definitivno nešto na što treba svakoga pozvati, gdje svatko može doći, ne mora imati nikakve uvjete, samo komad jedra i barku. I stvarno bude prava fešta, rekao je Željko Perović, dugogodišnji sudionik regate.

Feštu od jedara ove godine otvara studentska regata.

- Ove godine je prva godina da smo se odlučili u jedan takav projekt upustit. Odaziv je velik, jako smo zadvoljni. Vjerujemo da će dogodine ta regata prevazići lokalne razine, kaže Tamara Puschmann, Sveučilište u Rijeci.

Uz jedrilice svih veličina, riječka luka ugostit će i sup regatu, a na Preluku atraktivno dvodnevno windsurf natjecanje.

- To će bit jedna regata za kup Hrvatske gdje će biti najbolji nacionalni windsurferi, a i internacionalni, prijatelji iz Slovenije, čak i Italije, objašnjava Enrico Marotti, jedriličar na dasci.

- Osim jedrenja bit će zastupljeni i drugi sportovi na vodi što bi za Rijeku, kao grad koji bi trebao biti još više orijentiran prema moru, osobito važno, rekla je Ljiljana Ivetac, organizatorica Fiumanke.

Jedra 23. Fiumanke dižu se 7. lipnja. Tjedan dana Rijeka će, kao i svake godine, biti okupljalište brojnih zaljubljenika u sportove na vodi, domaćih i stranih jedriličara, medija i svih gostiju željnih dobre zabave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!