Sukob zbog spomenika braniteljima

24.02.2023.

17:40

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Sukob zbog spomenika braniteljima

Sukob zbog spomenika braniteljima

Foto: HTV / HRT

Nakon 30 godina zagrebački Mlinovi bi trebali dobiti mali spomenik sugrađanima koji su izgubili život u Domovinskom ratu. I kada su konačno dobivene sve dozvole i skupljen je novac nastao je prijepor oko izgleda spomenika. Rješenje koje je poslano nadležnom povjerenstvu Gradske skupštine odbijeno je i predloženo je da se umjesto spomenika postavi spomen ploča. 

Sendi Numan pokazuje mjesto na kojem je trebao biti postavljen spomenik za trojicu poginulih branitelja iz Mlinova. Mjesni je odbor platio idejno rješenje, prikupljeni su svi papiri i čekala se dozvola nadležnog povjerenstva.


- Zaključak je negativan. Da taj naš spomenik izgleda kao nekakvi komunalni priključak ili tako nešto slično, rekao je Sendi Numan, predsjednik MO-a Mlinovi. 


Mramorni blok arhitekta Ivice Paukovića s ugraviranim pleterom i imenima poginulih proglašen je, stoji u objašnjenju, "nedostojnim svoje namjene". Drugim riječima, može podsjećati na kantu za smeće.


- Ovaj razlog koji su oni nama obrazložili stvarno je nesmislen, kazao je Numan.  


Dodatno zbunjuje i činjenica da je takav spomenik već postavljen u Gračanima - istog oblika i autora. Zašto se spomenik zabranjuje, pita se i bivši predsjednik mjesnog odbora koji je inicirao postavljanje. 


- To po ničemu ne liči na ove kante koje su po gradu. On je širi, duži, ima ovaj elipsasti presjek. Kante su ravne odozgora. Jedino je isti u boji, mramor je takav, kazao je Marijan Kos, bivši predsjednik MO-a Gračani. 


Izgled, za neke spornog spomenika, odobrili su i članovi obitelji poginulih. Prijedlog da se ploča stavi umjesto spomenika - odbili su svi redom.


- Neka oni izaberu projektanta i neka se napravi novi projekt. Sredstva su osigurana, a na ovakav način se ne možete ponašati. Ne može jedan odbor donijeti zaključak i pobiti dva mjesna odbora, pobiti vijeće gradske četvrti, pobiti žrtve i Domovinski rat, rekao je Krešimir Kompesak, predsjednik vijeća Gradske četvrti Podsljeme. 


Branitelji iz Mlinova - Krešimir Kober imao je 21, Davor Žiljak 23, a Dubravko Gregorin 36 godina kada su izgubili živote, no na spomenik će, čini se, morati pričekati još neko vrijeme.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!