Šumarski muzej u Bošnjacima

30.01.2021.

06:59

Autor: Regionalni dnevnik

Šumarski Muzej

Šumarski Muzej

Foto: Zrinka Perić / HRT

Šumarski muzej u Bošnjacima jedan je od nezaobilaznih turističkih aduta Bošnjaka i jedan od najljepših muzeja takve vrste u cijeloj Europi. Izlošci svjedoče o povijesti i razvoju šumarstva te pokazuju kako se nekada radilo, a kako danas. U večerašnjoj Noći muzeja, nažalost kao i brojni drugi muzeji, neće biti otvoren za posjetitelje.


Galerija
Šumarski muzej, Foto: Zrinka Perić/HRT
Šumarski muzej, Foto: Zrinka Perić/HRT

Ove životinje u muzejske su vitrine stigle ravno iz spačvanske šume. Nebeski lovac "bjelorepan" gnijezdi se u krošnji lužnjaka i rijetko se viđa.

- A kad se viđa najlkaše se vidi u zoru kad on visoko nebu pod oblak vreba dolje plijen, naglašava Antun Leaković, stručni vodič u Šumarskom muzeju, Bošnjaci.

U Šumarskom muzeju u Bošnjacima u 13 je cjelina stao sav šumski svijet. Izlošci svjedoče o povijesti i razvoju šumarstva.

Želja im je sačuvati od zaborava dio šumarske povijesti te ukazati na jedinstvenu vrijednost hrasta lužnjaka.

- Dakle, ove su klompe sigurno prije nosili Šokci i Graničari nego Nizozemci, a Nizozemci znamo da su od takvih klompi napravili brend, rekao je Antun Leaković, stručni vodič u Šumarskom muzeju Bošnjaci.

A sve priče o eksploataciji šuma vrtjele su se - oko dukata.

- Kapital koji se stavljao ustranu i čuvao za najteže dane. To je bilo povećanje glavnice u gospodarstvu. S tim se nije ni trgovalo ni trošilo, naglašva Leaković.

Bogat postav kroz cijelu godinu obilaze posjetitelji iz cijeloga svijeta.

- Ako netko hoće vidjeti prirodu, šumu, lovstvo može doći u Bošnjački muzej, naglašava Janja Balić iz Bošnjaka.

U Noći muzeja ove godine muzej nažalost neće otvoriti svoja vrata. Zbog epidemioloških mjera izložbene primjerke možete razgledati - samo virtualno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!