Sunčana čipka, zaštitni znak Sikirevaca

11.07.2022.

10:25

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Studio 4/IMS/HRT

Sunčana čipka

Sunčana čipka

Foto: HTV / HRT

Sunčana je čipka zaštitni znak sela Sikirevci na istoku Brodsko-posavske županije, a priča o njezinu nastanku prava turistička poslastica! Podrijetlom sa španjolskog otoka Tenerife u Slavoniju je, kaže legenda, stigla s bečkim modnim časopisima. A tko je početkom prošlog stoljeća u Sikirevcima pratio bečku modu više u našoj sljedećoj priči.   


Ovaj je filigranski vez očarao slavonske čipkarice.

- Osnuje se jedna ovakva osnova, znači mrežica koja liči na sunčane zrake zato se zove sunčana ili tenerifska čipka, pokazuje Marina Šarčević, čipkarica iz Sikirevaca.

Podrijetlom je iz Španjolske, a legenda kaže da ju je počekom prošlog stoljeća u male Sikirevce donijela mještanka Marija Benaković

- Bila je bogata i putovala je u Beč te donijela časopis u kojem je opisan način izrade sunčane čipke. Ja sam htjela provjeriti je li ta žena zaista postojala, govori Šarčević.

- Pronašli smo da je gospođa Marija postojala, da je živjela u jednoj velikoj zadruzi, obitelji Rakitić, a poslije toga se udala rekao je vlč. Stjepan Šumanovac, župnik u Sikirevcima.

I pokopana je ovdje na mjesnom groblju. Zapušteni grob općina će sad urediti.

- Treba obnoviti i zaštiti od daljnjeg propadanja. I naravno, da se stavi informativna ploča da se zna tko je ta gospođa bila,naglasio je Josip Nikolić, načelnik općine Sikirevci.

- Jedna vrlo važna i iznimna osoba koja je bila u javnom i kulturnom životu, koja je ostavila blago koje mi sada uživamo. Ovom pričom stvaramo jedno takvo ozračje da se ne zaboravi taj jedan dio u koji trebaju biti uključeni svi mještani, govori vlč. Šumanovac.

Jer sunčani su motiv ovdašnje majstorice veza odavno ugradile u narodno ruho.

- Mišljenje stručnjaka smo dobili da je čipka koja se radi na ovaj način u Sikirevcima i na području Brodskog Posavlja, pamučnim koncem, da je to filigranski rad koji je doveden gotovo do savršenstva, rekla je Šarčević.

Već ima status zaštićenog nematerijalnog dobra. Ali legenda o prvoj čipkarici sigurno može pomoći turističkoj promociji bogate baštine ovog kutka Slavonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!