U Parku prirode Učka bjeloglavi supovi svili tri gnijezda

18.10.2022.

07:01

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Parku prirode Učka bjeloglavi supovi svili tri gnijezda

U Parku prirode Učka bjeloglavi supovi svili tri gnijezda

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Park prirode Učka bjeloglavi supovi, nakon više od stotinu godina, svili su tri gnijezda. Nekada ih je u Hrvatskoj bio zavidan broj, a danas se ta ptica, jedna od najugroženijih u svijetu, u našoj zemlji može vidjeti samo na Kvarneru. Oko 120 parova dva puta godišnje migrira u ostale europske zemlje, a višegodišnji trud djelatnika Parka prirode urodio je plodom.

- Nakon više od sto godina prvi put gniježđenje u području Parka prirode Učka. Imamo tri ptića i više od 10 jedinski u novoj mladoj učkarskoj koloniji, rekla je Vesna Ahel, biologinja, PP Učka.

Bjeloglavi supovi na svojim dugotrajnim letovima trebaju sigurno mjesto za okrjepu. Prije pet godina napravljeno je hranilište na najpovoljnijoj lokaciji. Čekanje i trud su nagrađeni. Tristo kilograma strvina svakih deset dana polaže se na hranilištu u parku priode Učke.

- Sama lokacija se nalazi na trasi preleta tako da smo htjeli zapravo da supovi koji su ovdje u preletu se ovdje i zaustave i imaju dodatan izvor hrane u prirodi, rekao je Žarko Erceg, glavni čuvar prirode, PP Učka.

- Nakon toga krenu na svoja lutanja. Jedno tri, četiri godine i ponovno se vraćaju na svoje izvorno gnjezdilište dok se ne skrase, dok ne pronađu partnere, ističe biologinja Vesna.

Sustav nadzornih kamera siguran je način dobivanja informacija o tim plahim pticama koje izazivaju nelagadu, iako su još u prvim civilizacijama prije osam tisuća godina bile štovane kao svete životinje koje zatvaraju ciklus života i smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!