Međunarodna vježba - potražni psi tragali su za dječakom

12.06.2022.

07:01

Autor: Jasminka Kalčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Međunarodna vježba - potražni psi tražili dječaka

Međunarodna vježba - potražni psi tražili dječaka

Foto: Dnevnik / HTV

Psi imaju 10.000 puta jači osjet njuha od čovjeka. Bolje čuju i vide. Suradnja psa i čovjeka neopisivo je važna u spašavanju ljudskih života. U sklopu međunarodne vježbe potražnih pasa s njihovim vodičima - pripadnicima vatrogasnih postrojbi ovoga puta se u nekadašnjem pulskom vojnom kompleksu na Muzilu tragalo za dječakom izgubljenim u ruševini. 

Jasminka Kalčić je izvijestila za Dnevnik HTV-a kako je dječak spašen i zahvaljujući psima, ali i njihovim vodičima.

Goran Kmet, jedan od prvih vodiča potražnih pasa u Istri i njegova Maša bili su sudionici vježbe koja je trajala 2 dana.

- Maša sudjeluje i na pravim spašavanjima u ruševinama i u šumi i uspješna je, rekao je Goran te dodao kako se bavi dobrovoljno ovim poslom iz ljubavi prema psima, ali i željom za pomoći drugim ljudima.

Osim ovog posla kojim se bavi dobrovoljno, Goran radi na Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije i dobrovoljni je vatrogasac.

Na pitanje što je bilo potrebno da Maša postane potražni pas, Goran je rekao kako je bilo potrebno puno rada, ali kako je potrebno i da pas ima želju za radom, mora biti socijaliziran i imati energiju.

Jedan pas na terenu može zamijeniti više stotina ljudi, a u samo pola sata može pregledati 5.000 četvornih metara prostora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!