Svatko od nas može pomoći u spašavanju dupina

30.05.2022.

20:01

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT

Na igru dupina teško je ostati ravnodušan

Na igru dupina teško je ostati ravnodušan

Foto: Dnevnik / HRT

Institut Plavi svijet već više od trideset godina prati i proučava populaciju dobrih dupina na području Jadrana. To je i najdulje kontinuirano istraživanje populacije dobrih dupina u cijelom Sredozemlju, ali i jedno od najduljih na svijetu. Njihova je zasluga u očuvanju te zaštićene vrste morskih sisavaca nemjerljiva.

Svaki izlazak na pučinu u lošinjskom arhipelagu mogućnost je za susret s veselim društvom dobrih dupina. Prizori su to za pamćenje.


- Danas smo vidjeli desetak dupina. Velika grupa, imamo majku s mladunčetom, nekoliko mladih dupina i velikog mužjaka. On ide za jednom ženkom jer bliži se sezona parenja. Raspoznajemo ih po leđnoj peraji, prepoznajemo ih jer smo sve njih već vidjeli prošle godine, kaže Jeroen Bogs iz Instituta Plavi svijet.


Na području Lošinja živi rezidentna skupina od 200-tinjak dobrih dupina, a djelatnici i volonteri instituta Plavi svijet raspoznaju ih sve. 


- Ta populacija je jedna od najistraženijih populacija Europe i svijeta s obzirom na to da životinje koje ovdje istražujemo pratimo kroz već četiri generacije. Dakle, poznajemo mame, tate, bake, prabake, kaže Draško Holcer iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.


- Katalog životinja koji mi imamo broji preko 3500 životinja. Dakle, s ponosom i zadovoljstvom možemo reći da smo kroz 30 plus godina upoznali sve životinje, dodaje.


U cijelom Jadranu živi ih oko 10 tisuća. Imaju izrazito važnu ulogu u morskom ekosustavu.


- Zato što su oni na vrhu hranidbenih lanaca i zdravlje predatora odražava zdravlje čitavog morskog eko sustava. Osim toga, oni borave i na površini i na dnu i jako puno sudjeluju u prenošenju nutrijenata s dna na manje dubine, kaže predsjednica Instituta Jelena Basta.


Zato se proučava što ih ugrožava, obučavaju se timovi za spašavanje dupina te se prati njihovo kretanje. U tome može pomoći i svatko od nas - putem aplikacije Marine Ranger.


- Svatko tko imalo boravi na moru trebao bi je skinuti. Ona služi da se svaki "sighting" dupina može prijaviti. Zahvaljujući tome svaki građanin može pridonijeti toj znanosti, kaže Sven Amančić, student Zaštite prirode Sveučilišta Primorska, Slovenija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!