Sve bolja poduzetnička klima u Osijeku

10.08.2022.

17:22

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Sve bolja poduzetnička klima u Osijeku

Sve bolja poduzetnička klima u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Posljednjih godina u središtu Osijeka dosta je poslovnih prostora "zjapilo" prazno. No, situacija se u posljednje dvije godine mijenja nabolje. Tako se i jedna osječka obrtnica nedavno otisnula u neizvjesne poduzetničke vode i zasad je zadovoljna jer radi ono što voli.

Iako je poduzetničkim vodama zaplovila prije 3 mjesca, gospođa Lidija je zadovoljna. To joj je, kaže, najvažnije jer se razboljela pa više nije ni mogla obavljati prijašnji posao.

- Kad otvorim ovdje onda samo kažem aj, evo ga stigla sam. Kad pogledam na sat "još toliko", dok na bivšem poslu "ajoj, još toliko". Tako da je ovo velika razlika kad radite svoje i ono što volite, kaže obrtnica Lidija Vuksanović.

U svom je ateljeu sama sebi šef pa s radošću izrađuje unikatna djela, i to najčešće s motivima grada na Dravi. A njih ne nedostaje.

- Naš grad je meni najjljepši i izvlačim onako neke stvari koje želim eto i drugima, ustvari da ponesu taj djelić moga grada, kaže.

A u njezinu je gradu posljednjih godina, posebice u središtu bilo mnogo praznih poslovnih prostora. Ona je uzela privatni jer je za državni, kaže, velika procedura.

- Tako da sam uzela privatni, al sam vidjela sad da se otvaraju ti državni isto, bit će još 2 u Županijskoj koliko sam primjetila, tako da ova Županijska će vjerojatno oživjeti malo više nego što je bila, smatra.

Da se poduzetnička klima mijenja u pozitivnom smjeru, pokazuju i službeni podaci.

- Mogu reći da smo prezadovoljni poslovanjem naših poduzetnika u 2021. g. jer u odnosu na 2020. zabilježen je porast dobiti od čak 61,25 % . Ukupni prihodi naših poduzetnika u gradu Osijeku veći su za 17,7 % u 2021. u odnosu na 2020. dakle i svi drugi pokazatelji su također pozitivni, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

- Od 316 gradskih poslovnih prostora, samo je njih 20-ak trenutačno prazno. No, grad redovito raspisuje natječaje za zakup, novi će biti već u rujnu pa se nadaju da će i njih popuniti. I da će središte grada opet oživjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!