Sve češći susreti čovjeka i medvjeda u Šibensko-kninskoj županiji

20.06.2023.

20:00

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT

Od susreta "oči u oči" s medvjedom strepe svi

Od susreta "oči u oči" s medvjedom strepe svi

Foto: Dnevnik / HRT

Sve su češći susreti čovjeka i medvjeda na području Šibensko-kninske županije. U Strmici kod Knina medvjed je napravio veliku štetu pčelarima, koji od države traže pomoć i zaštitu. Medvjed je viđen i nadomak samog Šibenika, gdje su ga snimile i nadzorne kamere...

Nepozvan gost haračio je po pčelinjacima. Tik uz kuće. Danima! Žale pčelari za svojim trudom i mukom. Štetu utvrđuju - i nije mala.


- Košnica je negdje oko 150, 200 eura s pčelama plus med, plus zajednica koju ja više ne mogu koristiti, kaže Ivica Rapo, vlasnik uništenog pčelinjaka u Strmici.


Jasno im je, dijele dvorište sa zvijerima.


- Evo otisak šape od medvjeda, točno se vidi koliki je, pokazuje nam Rapo.


No, do jučer medvjed im nikada nije bio na kućnom pragu. Zato se košnice sada mahom sele.


- Ovdje je problem što su od pčela udaljene kuće 100 metara, kaže Rapo.

Od susreta "oči u oči" s medvjedom strepe svi. A jedan se već dogodio!


- Čovjek na terasi, on 20 metara od njega. Boje se ljudi. Mečka s dva mala i dva velika samca, uočeni su tu da se kreću, kaže Marko Kurbalija iz Strmice.


Zaštitu od "diva" naših šuma traže od države. Štititi ga, kažu, treba - ali ne na štetu njihove sigurnosti. Pčelari dodaju - i njihova kruha.


- Ako je država zaštitila medvjeda, zašto ne zaštititi i nas pčelare? Neka Ministarstvo poljoprivrede organizira podjelu pastira da mi možemo zaštiti naše pčele, apelira Rapo.


U Ministarstvu pak kažu da se redovito raspisuju natječaji za sufinanciranje zaštitnih sredstava. I da im štetu trebaju nadoknaditi lovozakupnici.


A "ulovljen" je u kadar snažni četveronožac i nadomak Šibenika - u Danilu. Nije to više rijetkost. Kažu lovci - sve ih je više. Službeno, u Hrvatskoj ih je 940.


Hranu medvjedi sve češće traže izvan šume. No, i za to ima lijeka.


- Lovci kao i do sada pokušavaju zadržati medvjeda u što većim predjelima planina na način da hranu za njega ostavljaju u što višim, što većim dijelovima planina, kaže Joso Dujić, tajnik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.


A kninski pčelari ističu: zbit će redove! Protiv medvjeda idu Inicijativom za spas radišnih zujalica. Za početak! Jer pustoš koju za sobom ostavlja divlja zvijer teško je i skupo nadoknaditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!