Sve je spremno za festu svetoga Vlaha

02.02.2023.

07:00

Autor: Sandra Lacković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Festa sv. Vlaha

Festa sv. Vlaha

Foto: HTV / HRT

Dubrovnik spreman za Kandeloru i festu nad festama - danas je otvorenje 1051. Feste svetog Vlaha, nebeskoga zaštitnika Dubrovnika. Samo za tu prigodu oblače se narodne nošnje. Tko nema staru šije novu. Ekipa HRT-a bila je u Župi dubrovačkoj.

Vinka Kisić već 25 godina šije župsku narodnu nošnju. Ni sama ne zna koliko ih je izradila. Najviše posla ima uoči feste svetoga Vlaha. Župljani drže do tradicije - i u nošnji odlaze u Dubrovnik na misu i procesiju.

- Od vrtićke, školske, mladosti svi se oblače i žele ići u grad na svetoga Vlaha, a to im je posebno, govori Vinka Kisić.

Muška je nošnja bogatija, ženska jednostavnija.

Preferiraju se zelena, modra, siva i kafena. Prije su takve bile i mi tako sad radimo, naglašava.

Radi i šarene po uzoru na ovu staru 150 godina. Najkompliciranije je spojiti plisiranu suknju.

- Ovaj dio sprijeda je ravan, a pozadi plisiran. Imamo ogrnjač, paletun i maramicu, a stavio bi se i kolarin, rekla je.

Vinka Kisić prve je nošnje sašila za potrebe KUD-a Marko Marojica. Šije i obnavlja - jer mnoge su stradale u Domovinskome ratu.

- Imamo skoro 100 nošnji, što muških što ženskih, a najviše ženskih jer ih je jednostavnije napraviti i nabaviti, dok su muške dosta bogate i komplicirane, govori Matko Haičman, KUD Marko Marojica, Župa dubrovačka.

Ljubav prema tradiciji i običajima u Župi dubrovačkoj nastavljaju mladi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!