11:45 / 23.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Sve o "Velikim zagrebačkim potresima"

"Veliki zagrebački potresi"

"Veliki zagrebački potresi"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović vjerno je zabilježio i dokumentirao posljedice potresa u Zagrebu u upravo objavljenoj knjizi 'Veliki zagrebački potresi' u izdanju Matice hrvatske.

Točno godinu dana poslije Damjanović je predstavio monografiju u kojoj opisuje potrese u našem glavnom gradu 1880. i 2020. te donosi zanimljive usporedbe. Vijesti iz kulture zavirile su jedan od prvih primjeraka knjige koja ovog tjedna stiže u knjižare:

Zagrebački potresi dogodili su se u razmaku od čak 140 godina, ali mnogo ih toga povezuje. Oštećenja su oba puta nastala na Gornjem gradu, u centru i na obroncima Medvednice. Gotovo svaka sakralna građevina i svi spomenici kulture pretrpjeli su oštećenja. U Zagrebu je potkraj 19.stoljeća živjelo manje od 30 tisuća stanovnika i obnova je tekla brže.

Dragan Damjanović

Dragan Damjanović

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zanimljivo je da je 1880., usprkos tadašnjim tehnološkim mogućnostima, sanacija grada išla vrlo brzo.

Dragan Damjanović

- Zanimljivo je da je 1880., usprkos tadašnjim tehnološkim mogućnostima, sanacija grada išla vrlo brzo. Brzo su se organizirali i zemaljska vlada i tadašnje zagrebačko gradsko poglavarstvo. U jedan dan su raščistili ulice, a u mjesec dana uspjeli su sanirati u prvom redu javne građevine do te mjere da se u njima može odvijati djelatnost, dakle škole, upravne zgrade, pošte i druge javne zgrade, ističe Dragan Damjanović.


Druge građevine poput nekih crkava i katedrale ipak su se obnavljale desetljećima. Lakše je bilo sa zgradama jer su tada bile uglavnom u vlasništvu obitelji ili pojedinaca koji su željeli i mogli brzo sanirati štetu. Damjanovićeva knjiga zanimljiv je dokument vremena i moguć putokaz obnoviteljima.

Sada slijedi utrka s vremenom. Valja raspisati natječaje i izraditi kvalitetne projekte kako se europska pomoć ne bi velikim dijelom vratila u briselsku blagajnu. Riječ je o više od 683 milijuna eura, a rok je do lipnja iduće godine.

'Veliki zagrebački potresi'

'Veliki zagrebački potresi'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!