Sve veća potreba za Centrom za zlostavljanu djecu u Osijeku

18.01.2023.

07:04

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Centar

Centar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku počeo je s radom prije 16 godina, i to volonterski. Naime, već tada se pokazala potreba za njim zbog sve većeg broja zlostavljanja i iskorištavanja djece i mladih na internetu.

U osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu svakodnevno se susreću s teškim slučajevima. 23-oje stalno zaposlenih i volonteri svakodnevno se trude pomoći djeci i obiteljima.

- Davno kad sam počinjao, kako sam imao sve te zamisli i ideje u glavi, meni je jedna osoba rekla: "ne možeš ti spasiti cijeli svijet". Ja sam rekao to je istina, ne mogu spasiti jedan svijet, ja ću spasiti stotine, tisuće svjetova jer svako je dijete svijet za sebe i smatramo da se napredak društva vidi na tome koliko se brinemo za one koji su najslabiji, najugroženiji, a budućnost su države, rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanju djecu u Osijeku.

Za "budućnost države" brinu se već 16 godina. Jesenas su preselili u novu zgradu. Imaju savjetovalište, centar za sigurniji internet, liniju za nestalu djecu i poludnevni boravak.

- Imamo 7 poludnevnih boravaka, u svakom poludnevnom boravku imamo po 12 djece, što znači da ukupno radimo s oko 100 djece s problemima u ponašanju, objašnjava socijalna radnica u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu Ana Veočić.

U posljednje su vrijeme, kažu, velik problem internetski izazovi koji mogu biti vrlo opasni, pa čak i za život.

- Imali ste cimet izazov kada su djeca jela žličicu cimeta koji zbog svog sitnog praha može dovesti do gušenja, imali smo izazov gdje su djeca jela tais tablete jer je to bilo jako "cool", ali ono što mi kao odrasle osobe i stručnjaci trebamo stati i razmisliti zašto se djeca upuštaju u izazove, koja je motivacija, upitala je Veočić.

Potkraj prošle godine pokrenuli su i školu odgovornog utjecaja.

- Zapravo je bio cilj educirati influencere kako razgovarati s djecom, što spada pod elektroničko nasilje, kako oni mogu pridonijeti kreiranju nekakvog pozitivnog online sadržaja, kaže Veočić.

Centar je prije 16 godina počeo s radom na volonterskim temeljima. Volontira i Aida Rušiti, studentica socijalnog rada.

- Od početka sam znala da je taj posao veliki izazov i to je nešto što me i privuklo. Oduvijek sam znala da želim raditi s ljudima i nakon volontiranja ovdje sam shvatila da je to ono što želim raditi i da se u tome vidim, kazala je.

Centar je dobitnik državne nagrade za volontiranje i brojnih drugih. No na ovom ne misle stati.

- Najveći korak, kako bi zaokružili ovu priču, je izgradnja Poliklinike na prostoru baš pored trenutne zgrade jer smatramo da je neophodno da se više ulaže u mentalno zdravlje i djece i mladih, ali i odraslih. Izgradnja Poliklinike će nam biti jedan od ključnih ciljeva za ovu i iduću godinu, poručio je ravnatelj Ramljak.

Time bi zaokružili cijelu priču. Od tretmana, dijagnostike do stanovanja, što nema nitko u ovome dijelu Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!