Svečano otvorene 58. Vinkovačke jeseni

15.09.2023.

21:45

Autor: S.M./HRT/Hina

Svečano otvorenje 58. Vinkovačkih jeseni

Svečano otvorenje 58. Vinkovačkih jeseni

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Glazbeno-scenskom priredbom "Dva sjaja dukata" u Vinkovcima su svečano otvorene 58. Vinkovačke jeseni koje je otvorenima proglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitajući na bogatstvu koje hrvatskom narodu gotovo već šest desetljeća daje ta manifestacija tradicijske kulture.

- Kultura, tradicija i običaji čine nas ono što jesmo, Hrvati i Slavonci. Vinkovačke jeseni traju desetak dana i vidjevši program i brojne goste i tisuće ljudi koji će posjetiti različite manifstacije, mogu vam od srca čestitati kao i na bogatstvu koje hrvatskom narodu daju Vinkovačke jeseni, Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija, rekao je premijer Andrej Plenković proglasivši 58. Vinkovačke jeseni otvorenima.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić u govoru je ukazao na zajedništvo koje, kako je kazao, vlada Vinkovcima u vrijeme Vinkovačkih jeseni.

- Ovogodišnja tema su dukati, a oni simboliziraju sigurnost i čvrstinu, a možda i ponajbolje slavonskog čovjeka koji se nije dao brojnim problemima, a nisu ni dukati, kazao je gradonačelnik Bosančić.

Na svečanosti su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao i ministri Mario Banožić, Davor Filipović i Marin Piletić, župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

58. Vinkovačke jeseni

58. Vinkovačke jeseni

Foto: Borna Jaksic / PIXSELL

Priču o životu u Slavoniji kakav je nekada bio, redatelja i scenariste Marka Sabljakovića, na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića uz glumca Gradskog kazališta Joze Ivakića Vinkovci Vladimira Andrića, kroz scenski nastup, ispričali su članovi dramskih sekcija vukovarsko-srijemskih kulturno-umjetničkih društava odjeveni u tradicijsko ruho vinkovačkog tipa s područa Rokovaca i Andrijaševaca te Nuštra, dok je tekst prilagođen izumrloj šokačkoj ekavici. 

Nastupili su i članovi folklornih skupina, tamburaški sastavi te solisti dok su zastavu Vinkovačkih jeseni na jarbol podigli članovi Povijesnog i športskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni koje su započele 8. rujna, završavaju u nedjelju, trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folkora koja započinje u subotu.

Posljednjeg dana manifestacije odražat će se i središnja priredba, Svečani mimohod sudionika 58. Vinkovačkim jeseni u kojem će ulicama i trgovima grada proći članovi 70-tak kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i dijaspore koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Zbog epidemiološke situacije uslijed afričke svinjske kuge, iz svečanog mimohoda izostat će konjske zaprege kojih je predviđeno za sudjelovanje bilo tridesetak uz 50-tak konjanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!