Sveti Juraj u romskoj kući

23.04.2021.

17:08

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV

Sveti Juraj kod obitelji Đurđević

Sveti Juraj kod obitelji Đurđević

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Blagdan je svetog Jurja, zaštitnika poljoprivrednika, vojnika, putnika. Posebno se štuje u romskoj zajednici. Kolegica Suzana Balen posjetila je izletište i Romsku kuću obitelji Đurđević na Bilogori gdje je svečanost na Đurđevo, doduše u malo izmijenjenom obliku, ipak održana.

Sve se zazelenjelo i opet je vrijeme poljoprivrednih radova i putovanja. Taj novi početak Romi su od davnina obilježavali na blagdan svetog Jurja. Dan je počinjao umivanjem u posvećenoj vodi s laticama. Danas toga u Maglenči nije bilo, no, goste su počastili romskom pogačom, sarmom i ostalim delicijama.


- Eto, već tradicionalno to obilježavamo na način da počinje godina za Rome, rekao je Goran Đurđević iz Udruge izvornih Roma, inače predstavnik romske manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 


Obitelj Đurđević već 20 godina vodi Udrugu izvornih Roma Lovara i ustrajno stvara turističke i obrazovne projekte. Vjeruju da će uspjeti otvoriti i Kulturno-edukacijski centar za mlade, ali i sve druge koji istražuju kulturu i povijest romske zajednice. Obnovili su i stalnu trojezičnu izložbu o povijesti Roma Lovara, a kako je Goran Đurđević i predstavnik romske manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, u potkrovlju kuće uređen je i službeni prostor za rad. 


- Jako su dobri suradnici i stvaraju jednu sliku romske zajednice, i to nam je izuzetno drago, razbijaju one stereotipe koji žive kod ljudi o Romima, izjavila je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!